Otvoren je poziv za prijave u okviru SUSI Student Leaders programa




Otvoren je poziv za prijave u okviru SUSI Student Leaders programa

Studentima osnovnih studija kojima će u avgustu 2023. godine ostati bar još jedan semestar do diplome, Ambasada SAD pruža priliku da u okviru programa Study of the U.S. Institutes (SUSIs) for Student Leaders posjete SAD u trajanju od 5 nedjelja, u periodu od juna do avgusta 2023. godine, usavrše svoja znanja i uspostave korisne međunarodne kontakte iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Na ovaj program razmjene se mogu prijaviti svi studenti koji su zainteresovani za ove oblasti, a čije studije nužno ne obuhvataju ove teme.

Krajnji rok za dostavljanje prijava je 9. januar 2023. godine, a ispunjene formulare kandidati sami dostavljaju putem mejla: PodgoricaExchanges@state.gov , sa naznakom – SUSIs for Student Leaders, Application FormUkoliko imaju pitanja ili nedoumice oko prijave, zainteresovani kandidati se mogu obratiti Amabasadi SAD putem iste mejl adrese.

Kandidati, pored ostalog, moraju imati viši stepen poznavanja engleskog jezika da bi aktivno mogli učestvovati u diskusijama i aktivnostima programa u SAD. Od učesnika se očekuje da budu visoko motivisani studenti (od prve do treće godine osnovnih studija) univerziteta i drugih institucija visokog obrazovanja, koji iskazuju liderske sposobnosti kroz akademski rad, učešće u zajednici i vannastavne aktivnosti. Posebno će se imati u vidu studenti iz neelitnih, ruralnih ili urbanih sredina, kao i pojedinci sa invaliditetom i pripadnici etničkih manjina. Poželjno je da kandidati imaju malo ili nimalo prethodnog iskustva u Sjedinjenim Državama ili u inostranstvu.

Kandidati nominovani za ovaj program treba da:

  • tečno govore engleski jezik;
  • budu zainteresovani za temu Instituta;
  • imaju između 18 i 25 godina;
  • imaju najmanje jedan semestar do kraja osnovnih studija u trenutku povratka sa ovog programa (avgust 2023. godine) i da budu posvećeni povratku na svoje matične univerzitete nakon završetka programa;
  • pokazuju snažne liderske kvalitete i potencijal u svojim univerzitetskim i društvenim aktivnostima;
  • budu zainteresovani da više saznaju o Sjedinjenim Državama;
  • imaju održiv visok nivo akademskog postignuća, što pokazuju ocjene, nagrade i preporuke nastavnika;
  • pokažu posvećenost zajednici i vannastavnim univerzitetskim aktivnostima;
  • imaju malo ili nimalo prethodnog iskustva u putovanju u Sjedinjenim Državama ili zemlje Evrope;
  • budu zreli, odgovorni, nezavisni, samouvjereni, otvoreni, tolerantni, promišljeni i radoznali;
  • budu voljni i sposobni da u potpunosti učestvuju u intenzivnom akademskom programu, društvenom radu i obrazovnom putovanju;
  • ako se program sprovodi uživo u SAD, da se brzo prilagode životu unutar kampusa, spremni da dijele smještaj i da budu u stanju da se prilagode kulturnim i društvenim praksama drugačijim od onih u svojoj zemlji.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.