Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 08.04.2021

SWOST projekat: Zajedničko takmičenje jedno od rješenja za ravnopravnost polova u sportuRavnopravnost polova u sportu i problemi koji nastaju, s obzirom na muško-žensku podjelu, koja je tradicionalna i opšteprihvaćena u većini sportova, bila je jedna od tema onlajn sastanka druge radne grupe (WG2) u okviru projekta Sport bez stereotipa, ili u originalu „Sport without Stereotypes (SWOST)“.

„Jedno od rješenja ovog problema je omogućavanje sportistima i sportistkinjama da se zajedno takmiče“, naveo je doc. dr Bojan Mašanović, koji je je u ime Univerziteta Crne Gore, odnosno Fakulteta za sport i fiziko vaspitanje, razmijenio mišljenje sa predstavnicima partnerskih institucija.

„Pojedini autori pominju kao rješenje uvođenje dvije glavne vrste sportova: mješovitih - u kojima bi bio određeni broj muškaraca i žena u timu i uniseks sportovi, sa učestvovanje svih sportista na temelju zasluga, bez potrebe za razlikovanjem polova“, dodaje Mašanović.

Na sastanku je bilo riječi i o strategiji za modifikovanje postojećih sportova i stvaranje novih sportova koji bi smjestili sportiste različitih polova u uniseks sportove.

Danas je održan i redovni mjesečni onlajn sastanak na kojem su sve  radne grupe iznijele zaključke sa svojih odvojenih sastanaka, na kojem je pored Mašanovića, učestvovao i prof. dr Duško Bjelica.

Ovaj projekat je odobren u okviru programa Erasmus +Sport: Sport, Youth and EU Aid Volunteers, a finansira ga Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu pri Evropskoj komisji - EACEA (The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).

U projekat je uključeno devet evropskih zemalja, 11 organizacija  - šest univerziteta i pet sportskih organizacija ili udruženja, odnosno preko  20 eminentnih stručnjaka.

Cilj ovog projekta je suzbijanju diskriminacije, netolerancije i neregularnosti u sportu, upotrebi dopinga, namještanju utakmica i ugrožavanju prava maloljetnih sportista.

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/swost-projekat-zajednicko-takmicenje-jedno-od-rjesenja-za-ravnopravnost-polova-u-sportu

 

Broj posjeta : 195