Praktična nastava: Studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje sa sportistima sa invaliditetom  
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Foto album

Studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću Univerziteta Crne Gore imali su proteklog vikenda praktičnu nastavu sa predstavnicima Paraolimpijskog komiteta Crne Gore (POKCG), sportistima, trenerima i funkcionerima. Naime, u okviru praktične nastave na predmetu Adaptirana tjelesna aktivnost na prvoj godini studijskog programa master akademskih studija – Fizička kultura i zdravi stilovi života predviđeno je upoznavanje sa takmičarskim i trenažnim aktivnostima sportista sa invaliditetom, organizacijom fizičkih aktivnosti u obrazovnim institucijama, resursnim centrima i centrima za podršku.

Prvog dana vikenda, studenti, nastavnici i saradnici su imali prijem predsjednika Praolimpijskog komiteta prof. Igora Tomić koji ih je, sa puno entuzijazma, upoznao sa bogatom istorijom crnogorskog paraolimpijzma, ali i sporta osoba sa invaliditetom generalno, sa puno entuzijazma je gostima sa Univerziteta Crne Gore (UCG).

Potom su obišli Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica“, koji se bavi kontinuiranom edukacijom i rehabilitacijom djece i mladih sa tjelesnim, senzornim i kombinovanim smetnjama. Informisali su se o servisima podrške djeci i mladih sa invaliditetom, sa posebnim osvrtom na fizičke ativnosti. Domaćin obilaska prof. Igor Tomić, koji je zaposlen skoro dvije decenije u ovoj javnoj ustanovi, a rukovodilac je sportsko-rekreativne sekcije, istakao je činjenicu da najbolji crnogorski atletičari i stonoteniseri sa invaliditetom treniraju upravo u ovoj ustanovi.

Prvi dan praktične nastave u ovom centru završen je praćenjem takmičenja atletičara sa invaliditetom „Trofej Podgorice 2021“, u organizaciji Paraolimpijskog komiteta Crne Gore. Na takmičenju koje je okupilo sve najbolje atletičare sa invaliditetom u bacačkim disciplinama, van konkurencije su nastupili studenti Jole Knežević i Ivan Jovančević i asistent Pavle Malović (bacanje koplja iz sjedećeg položaja). Pomoć su imali u legendarnom treneru paraatletske reprezentacije, Veljku Čegaru, koji je, pored mnogih crnogorskih paraatletičara (Marijana Goranović, Radmilo Baranin, Mirnes Ramović...), bio spreman da opiše i približi studentima rad sa osobama sa invaliditetom.

Drugog dana praktične nastave,  studenti i nastavnog osoblja sa predmetu Adaptirana tjelesna aktivnost prisustvovali su Prvenstvu Crne Gore u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, koj3 su organizovali POKCG i Stonoteniski klub za OSI „Luča“. Tokom boravka u Univerzitetskom sportskom centru, za koji su se uvjerili da je u potpunosti prilagođen za osobe sa invaliditetom, studenti su imali prilike da razgovaraju sa Čedomirom Damjanovićem, trenerom čuvenog stotenisera sa invaliditetom, Filipa Radovića. Razgovarali su i sa Dejanom Bašanovićem, osvajačem evropske ekipne bronzane medalje 2019. godine. Svoju životnu priču i šta joj sport znači je studentima podijelila i Semra Kojić. Na kraju takmičenja, studenti i Imagepredstavnici nastavnog kadra su „ukrstili rekete“ sa Slobodankom Gurešić i Samrom Kojić, finalistkinjama u klasi 4/5.

POKCG već izvjesno vrijeme sprovodi četiri puta sedmično inkluzivne treninge plivanja na bazenima SC „Morača“. Treninge vodi najbolji crnogorski plivač i kandidat za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, Borko Radulović, koji je nesebično podijelio iskustva i dostignuća u instruktaži plivanja i trenažnom radu sa osobama sa invaliditetom. Nekoliko studentata je dio treninga provelo u vodi i treniralo sa plivačima sa invaliditetom (Daunov sindrom i cerebralna paraliza).

Image

JU Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“ u Podgorici je nedjeljom, u popodnevnim časovima, mjesto okupljanja treninga reprezentacije Crne Gore u košarci, u kolicima. Košarkaši u kolicima su iz više gradova Crne Gore (Bar, Rožaje, Nikšić, Podgorica), iz jedina dva crnogorska kluba, KKK „Ibar“ iz Rožaja i KKK „Paramont“ iz Podgorice.

 

Studenti Jole Knežević i Ivan Jovančević, te asistenti Pavle Malović i Erol Vrević, su „ušli u cipele“ osoba sa invaliditetom, sjeli u specijalizovana kolica za košarku i odradili cijeli trening u trajanju od dva sata. Domaćin na treningu košarkaša u kolicima bio je Vlado Nikolić, član UO POKCG i zadužen za razvoj košarke u kolicima.

Zadovoljstvo održanom nastavom, ali i saradnjom sa POKCG nije krio ni prof. Pavle Malović, saradnik na predmetu Adaptirana tjelesna aktivnost. 

„Mora se naglasiti da bez podrške, otvorenosti i spremnosti za saradnju od strane predsjednika POKCG, prof. Igora Tomića, ne bi bilo moguće uspješno realizovati sve nastavne aktivnosti. Mnogo me više od ispunjenog plana i programa predmeta raduje činjenica da je konkretizovana saradnja između dva bitna subjekta – akademskog (Univerzitet Crne Gore) i sportskog (POKCG).“ – rekao je prof. Pavle Malović, koji je pored prof. dr Marka Aleksandrovića zadužen za nastavu na predmetu Adaptirana tjelesna aktivnost.

Studenti su imali predznanje o podučavanju fizičkih aktivnosti osoba sa invaliditetom. Ipak, prava nadogradnja je praktična nastava i fizički kontakt sa osobama sa invaliditetom. Ne kriju samo zadovoljstvo, već i ushićenje.

„Imali smo prilike da teorijski usvojima znanje o adaptiranoj tjelesnoj aktivnosti. Ipak, praksa je nešto drugo. Imao sam priliku da se takmičim (van konkurencije) sa atletičarima u bacanju koplja iz sedećeg položaja na specijalizovanoj stolici, da plivam sa osobama sa cerebralnom paralizom i Daunovim sindromom, odigram jedan set sa stonoteniserkama koje koriste kolica. Ako mora da se odlučim, najviše mi se dopala košarka u kolicima – za mene je to otkrovenje. Nikada nisam bio „bliži“ osobama sa invaliditetom, ovaj predmet mi je promenio svest.“ – rekao je student Jole Knežević.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/prakticna-nastava-studenti-fakulteta-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-sa-sportistima-sa-invaliditetom

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.