SWOST projekat: Iskustva drugih zemalja važna za sport bez stereotipa




SWOST projekat: Iskustva drugih zemalja važna za sport bez stereotipa

U okviru projekta Sport bez stereotipa, ili u originalu „Sport without Stereotypes (SWOST)“, na mjesečnom sastanku projekta, pod rukovodstvom Centro Studi Cultura Sviluppo (CSCS), partneri su razmatrali mogućnosti prikupljanja praksi iz zemalja članica projekta.

Wouter Cools sa Vrije Univerziteta u Briselu (Belgija) je predstavio partnerskim organizacijama smjernice za prikupljanje naprednih praksi koje se u određenom obimu koriste u zemljama svih članica projekta,  a koje bi mogle biti putokaz u razvoju ostalim zemljama. Svaka partnerska institucija terba da dostavi 30 različitih resursa do 24. jula ove godine.

Eve Tessera iz Centro Studi Cultura Sviluppo  predložila je ažuriranje strukture veb obrasca u koji će partneri redovno unositi prikupljene resurse i ukazala na koji način bi se on mogao poboljšati.

Centro Studi Cultura Sviluppo je predstavio partnerskim institucijama vremenski okvir za naredne aktivnosti, nakon čega je utvrđeno da se redovni mjesečni sastanci u okviru projekta održavaju svake druge srijede u mjesecu.

Sastanku je u ime Univerziteta Crne Gore prisustvovao doc. dr Bojan Mašanović.

Cilj SWOST-a je povećati učestvovanje i jednak pristup sportu, rješavajući rodne stereotipe i svaku diskriminaciju u sportu.

U projekat je uključeno 9 europskih zemalja, 11 organizacija (šest univerziteta i pet sportskih organizacija / udruženja), odnosno preko eminentnih 20 stručnjaka.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.