Istraživanje EUFITMOS projekta pokazalo: Socijalna podrška utiče na fizičku aktivnost adolescenata




Istraživanje EUFITMOS projekta pokazalo: Socijalna podrška utiče na fizičku aktivnost adolescenata

Podrška vršnjaka, nastavnika i porodice, odnosno socijalna podrška, značajno mogu uticati na adolescente da budu aktivniji, samim tim i uticati na nivo gojaznosti, zaključci su studije koja je objavljena u prestižnom časopisu „Sustainability“ (Q2). 

Studija se bazira na osnovu nove analize uloge različitih izvora socijalne podrške u odnosu na indeks tjelesne mase i fizičke aktivnosti kod djece i adolescenata sprovedene u okviru međunarodnog projekta „Evropski sistem praćenja fitnesa (EUFITMOS)“. U ovom projektu učestvuje Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, a finansira se u okviru programa Erasmus +: Saradnja u partnerstvu na sportskom polju i neprofitnim evropskim sportskim događajima, od strane evropske agencije EACEA.

- Predmetno istraživanje je obuhvatilo 170.211 adolescenata (51,5% žena), uzrasta od 10 do 16 godina iz 37 evropskih zemalja, i došlo  se do interesantnih rezultata. Naime, nivo fizičke aktivnosti kod adolescenata je niži kod djevojčica, i smanjuje se sa godinama. Takođe, nivo fizičkih aktivnosti je niži i kod adolescenata sa prekomjernom težinom, kao i kod gojaznih adolescenata ako ih uporedimo sa adolescentima sa prekomjernom težinom i normalnom težinom - ističe jedan od autora ove studije, doc. dr Bojan Mašanović, docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Opsežnu međunarodnu studiju potpisuje osam autora, od kojih sa Univerziteta Crne Gore doc. dr Bojan Mašanović, doc. dr Jovan Gardašević i prof. dr Stevo Popović, kao i autori prof. dr Denise Renninger, prof. dr Yolanda Demetriou i mr David Joseph Sturm sa Tehničkog Univerziteta iz Minhena, prof. dr Adilson Marques i mr Miguel Peralta sa Univerziteta iz Lisabona.

Cijeli članak dostupan je na sljedećoj adresi: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/13/6992 

 

Medijske objave:

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/550749/socijalna-podrska-utice-na-nivo-gojaznosti-kod-adolescenata 

https://www.portalanalitika.me/clanak/socijalna-podrska-utice-na-fizicku-aktivnost-adolescenata 

https://www.standard.co.me/sport/istrazivanje-eufitmos-projekta-socijalna-podrska-utice-na-fizicku-aktivnost-adolescenata/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.