Specijalno izdanje časopisa „Frontiers in Public Health“ o fizičkoj aktivnosti i održivosti životnog stila




Specijalno izdanje časopisa „Frontiers in Public Health“ o fizičkoj aktivnosti i održivosti životnog stila

Međunarodni naučni časopis „Frontiers in Public Health“ objavio je poziv naučnicima za publikovanje radova u specijalnom izdanju, pod nazivom „Fizička aktivnost i održivost životnog stila: od djetinjstva do starosti (Physical Activity and Lifestyle Sustainability: From Childhood to Old Age)". Poziv je otvoren do 23. juna 2022. godine.

„Frontiers in Public Health (ISSN 2296-2565)“ je indeksiran u svjetskoj naučnoj bazi Web of Science (SCIE; SSCI), sa impakt faktorom IF 3.709, za 2020. godinu, u kategoriji „PUBLIC, ENVIRONMENTAL & OCCUPATIONAL HEALTH“. Gostujući urednici ovog specijalnog izdanja su prof. dr Stevo Popović i doc. dr Bojan Mašanović, sa Univerziteta Crne Gore, kao i doc. dr Radenko Matić, sa Univerziteta u Novom Sadu i prof. dr Juel Jarani, sa Univerziteta sporta iz Tirane.

„Ova istraživačka tema ima za cilj da razvije znanje i razumijevanje fizičke aktivnosti i održivosti životnog stila; i na taj način pomogne da se identifikuju moguća rješenja i strategije koje dugoročno obezbjeđuju zdrav prelazak iz djetinjstva, preko odraslog doba, u starost. Tema nudi priliku za objavljivanje visokokvalitetnih istraživanja vezanih za fizičku aktivnost i održivost životnog stila u svim uzrastima, od djetinjstva do starosti. Uglavnom smo zainteresovani za pitanja širih intervencija na individualnom (kućno okruženje), grupnom (školska, radna i gerontološka okruženja) i društvenom nivou (područja zasnovana na zajednici). Takođe pozivamo autore radova koji istražuju kratkoročne i dugoročne efekte faktora životne sredine na fizičke promjene kod djece, radne i starije populacije i njihov razvoj. Korelacione i anketne studije koje ispituju gore pomenuta pitanja su, takođe dobrodošle“, kazao je jedan od gostujućih urednika Bojan Mašanović.

Gostujući urednik Popović je istakao da je savremeni način života u velikoj mjeri povezan sa nizom problema koji se javljaju u oblasti javnog zdravlja, od ranog djetinjstva do pozne starosti.

„S obzirom da dosadašnja istraživanja jasno ukazuju da fizička neaktivnost i sedentarno ponašanje mogu dovesti do narušavanja zdravlja, odnosno da aktivan način života može da obezbedi zdrav život i unaprijedi blagostanje za sve, u javnosti se sve više govori o aktivnom stilu života i zdravim stilovima života, a u ovoj oblasti postoji veliki broj istraživanja. Međutim, praktični rezultati još uvijek nisu na očekivanom nivou jer u globalnim podacima i dalje postoji visoka učestalost fizičke neaktivnosti i sedentarnog ponašanja za sve uzraste. Ovo ukazuje na potrebu daljeg usmjeravanja pažnje na ovaj veoma važan društveni problem, posebno zato što je ovo pitanje dio dnevnog reda Ujedinjenih nacija 2030; u ciljevima održivog razvoja (SDG), cilj 3 naglašava promociju zdravlja i jačanje značaja blagostanja“, zaključuje Popović.

Sve informacije koje su potrebne da bi se rukopis pripremio i prijavio na adekvatan način dostupne su na linku: https://www.frontiersin.org/research-topics/28337/physical-activity-and-lifestyle-sustainability-from-childhood-to-old-age 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.