SWOST projekat: Žene treneri čine 6% od ukupnog broja




SWOST projekat: Žene treneri čine 6% od ukupnog broja

U okviru projekta Sport bez stereotipa, ili u originalu „Sport without Stereotypes (SWOST)“, tema onlajn sastanka, održanog 12. januara 2022. godine, pod rukovodstvom Centro Studi Cultura Sviluppo (CSCS), bila je prezentacija rodne ravnopravnosti.

Naime, svaka partnerska institucija prezentovala je nacionalni izvještaj, odnosno iznijela je podatke o trenutnom stanju rodne ravnopravnosti do kojih su timovi došli pretragom svih informacija dostupnih preko pisanih i elektronskih medija.

Predstavnik Univerziteta Crne Gore doc. dr Bojan Mašanović izvijestio je da su žene na liderskim pozicijama i dalje u manjini kada je crnogorski sport u pitanju, te da žene treneri čine samo 6% ukupnog trenerskog osoblja. Sa druge strane procenat žena aktivnih takmičara čini oko 30% ukupnog broja takmičarski aktivnih sportista, a broj žena koje su izborile olimpijsku vizu i takmičile se u Riju i Tokiju je nešto viši od broja muškaraca (51.5% i 53%), što govori da je takmičarski potencijal koji naše djevojke imaju veoma visok.

Podsjetićemo da je cilj SWOST-a povećati učestvovanje i jednak pristup sportu, rješavajući rodne stereotipe i svaku diskriminaciju u sportu.

U projekat je uključeno 9 evropskih zemalja, 11 organizacija (šest univerziteta i pet sportskih organizacija/udruženja), odnosno preko eminentnih 20 stručnjaka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.