Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Redovna tjelesna aktivnost, dobar san, post i autofagija kao elementi strategije za dugovječnost
Redovna tjelesna aktivnost, dobar san, post i autofagija kao elementi strategije za dugovječnost

Budite što redovnije fizički aktivni, makar prošetajte jedan kilometar svakoga dana; spavajte između sedam i devet sati preko noći ako ste zdrava odrasla osoba, ili između sedam i osam sati preko noći ako ste osoba starije dobi (od 65 godina), ili to razdoblje malo produžite ako ste dijete ili u tinejdžerskoj dobi; ne uzimati hranu u kontinuitetu 16 časova (između večera u 18 sati i doručak sutradan u 10 sati), za to vrijeme pijte isključivo i samo vodu ili čaj, ili kafu ali bez ikakvih dodataka, - preporuke su nove studije koja je objavljena u prestižnom časopisu „Frontiers in Psychology“ (ISSN 1662-4025).

Studija pod naslovom " Povezanost redovnog tjelesnog vježbanja, obrazaca spavanja, posta i autofagije za zdravlje, dugovječnost i dobrobit: narativni pregled (The Association Between Regular Physical Exercise, Sleep Patterns, Fasting, and Autophagy for Healthy Longevity and Well-Being: A Narrative Review)" sprovedena je u okviru nacionalnog projekta „ Efekti autofagije i fizičke aktivnosti na tjelesnu kompoziciju, indeks tjelesne mase, stres, zdravstveno ponašanje, kognitivne sposobnosti i društvenu uključenost starijih osoba (EAPA-BCH)“. Opsežnu međunarodnu studiju potpisuje grupa autora iz Kine, Srbije i Crne Gore, a projekat se na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Bojan Mašanović, docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i koordinator projekta ističe da raspored gladovanja ne mora biti suviše strog, tako da svaki pojedinac može za sebe odrediti bilo koji prikladan raspored, samo ako se zadrži u okviru ograničenja u uzimanju hrane u trajanju od 16 sati. Za one koji ne žele da poste svaki dan, autori preporučuju povremeni post. To znači minimalno 3 dana posta (ista ograničenja u hrani kao što je opisano u prethodnom primjeru) svakih dvije ili više nedjelja.

Dostupna teorijska znanja i iskustva pojedinaca obećavaju napredak kod svakog pojedinca koji se dosljedno pridržava navedenih preporuka. Osim bioloških dobrobiti, mogu se očekivati i podizanje psiho-fizičkih sposobnosti, kao i pojava “mladačke” energije, koja će pojedinca podstaknuti i omogućiti mu da se osjeća brže, jače i snažnije, te da puno lakše ulazi u svakodnevne aktivnosti.

Ovaj narativni pregled prikupio je prethodne studije koje objašnjavaju da su redovno vježbanje i poštovanje pravilnih obrazaca spavanja, takođe i post i autofagija adekvatne strategije za zdravu dugovječnost i dobrobit. Ukoliko se bilo koja od ovih metoda pojedinačno koristi za postizanje zdravlja, dugovječnosti i dobrobiti, ona će u određenim fazama života (od djetinjstva do starosti) donijeti pozitivan efekat; međutim, fokus na kombinaciju sve četiri metode umjesto korištenja samo jedne trebao bi biti primarni cilj ako se žele doseći zdravlje, dugovječnost i dobrobit u punom kapacitetu – ističe Radenko Matić, docent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu i još jedan od koautora ove studije.

Cijeli članak dostupan je na sljedećoj adresi:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.803421/full

Broj posjeta : 625

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.