Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Specijalno izdanje časopisa „Frontiers in Public Health“ o fizičkoj aktivnosti kao prirodnom lijeku
Međunarodni naučni časopis „Frontiers in Public Health“ objavio je poziv naučnicima za publikovanje radova u specijalnom izdanju, pod nazivom „Fizička aktivnost kao prirodni lijek za nezarazne bolijesti (Physical Activity as a Natural Cure for Non-Communicable Diseases)". Poziv je otvoren do 4. septembra 2022. godine.

„Frontiers in Public Health (ISSN 2296-2565)“ je indeksiran u svjetskoj naučnoj bazi Web of Science (SCIE; SSCI), sa impakt faktorom IF 3.709, za 2020. godinu, u kategoriji „PUBLIC, ENVIRONMENTAL & OCCUPATIONAL HEALTH“. Gostujući urednici ovog specijalnog izdanja su prof. dr Stevo Popović i doc. dr Bojan Mašanović, sa Univerziteta Crne Gore, doc. dr Sabolč Halaši, sa Univerziteta u Novom Sadu i doc. dr Dušan Stupar, sa Educons univerziteta, kao i prof. dr Selčuk Akpinar, sa Nevšehir univerziteta .

„Ova istraživačka tema nudi mogućnost objavljivanja visokokvalitetnih istraživanja o uticaju fizičke (ne)aktivnosti na glavne nezarazne bolesti u svim uzrastima, od djetinjstva do starosti. Uglavnom je zainteresovana za pitanja širih intervencija na individualnom (kućno okruženje), grupnom (školska, radna i gerontološka okruženja) i društvenom nivou (područja zasnovana na zajednici). Takođe bi ova tema trebalo da obuhvati radove koji istražuju kratkoročne i dugoročne efekte fizičke (ne)aktivnosti na glavne nezarazne bolesti procjenom koliko se bolest može spriječiti ili ublažiti ako se fizička aktivnost obezbijedi na adekvatan način; a samim tim i da pomogne u identifikaciji mogućih rješenja i strategija koje obezbjeđuju put od nezdrave do zdrave osobe“, kazao je jedan od gostujućih urednika Bojan Mašanović.

Gostujući urednik Selčuk Akpinar je istakao da je savremeni način života gurnuo u prvi plan mnoge zdravstvene prednosti fizičke aktivnosti i dodao: „Iako su drevni ljekari, uključujući one iz Kine i drevne Grčke, vjerovali u vrijednost fizičke aktivnosti za zdravlje, do dvadesetog vijeka preovladalo je dijametralno suprotno gledište. Od kada su, u prošlom vijeku sprovedene prve rigorozne, epidemiološke studije koje su istraživale fizičku neaktivnost i rizik od hroničnih bolijesti, veliki broj dokaza je jasno dokumentovao mnoge zdravstvene prednosti fizičke aktivnosti; međutim, veliki dio svjetske populacije ostaje fizički neaktivan. Iz tog razloga, ova istraživačka tema ima za cilj da nastavi sa razvojem znanja o efektima fizičke (ne)aktivnosti na glavne nezarazne bolijesti, kao i bolje razumijevanje genetskih, fizioloških i faktora životne sredine“, zaključuje Akpinar.

Sve informacije koje su potrebne da bi se rukopis pripremio i prijavio na adekvatan način dostupne su na linku: https://www.frontiersin.org/research-topics/37030/physical-activity-as-a-natural-cure-for-non-communicable-diseases

Broj posjeta : 80

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.