Obilježen Dan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću: Za 14 godina stečeno oko hiljadu diploma




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje danas je priređena svečanost povodom 5. juna – Dana Fakulteta. Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je osnovan 5. juna 2008. godine, iako akademsko obrazovanje za fizičku kulturu i sport traje 75 godina u Crnoj Gori.

Dekan FSFV prof. dr Rašid Hadžić pozdravljajući zvanice podsjetio je na istorijat fakulteta koji je iznikao prije 14 godina iz studijskog programa Filozofskog fakulteta. Za vrijeme od kada je samostalna univerzitetska jedinica na fakultetu su diplomirala 972 studenta, od kojih je 539 steklo diplomu osnovnih, 371 specijalističkih, odbranjeno je 48 magistarskih i 14 doktorskih teza. Prof. Hadžić istakao je ponos što su bivši studenti na vodećim pozicijama u uglednim sportskim institucijama i radost zbog velikog stepena mobilnosti studenata i nastavnika u međunarodnoj akademskoj razmjeni. Prof. Hadžić podsjetio je i na izazove koji slijede, a to su izgradnja sportske sale, te reakreditacija studijskih programa, za koju vjeruje da će biti uspješno okončana.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je jedna od 22 članice Univerziteta Crne Gore. Predsjednica Upravnog odbora UCG prof. dr Rajka Glušica kazala je da uskoro počinje izgradnja Filološkog fakulteta u Nikšiću jer je ta investicija dio ovogodišnjeg kapitalnog budžeta, a izgradnju sale Fakulteta za sport kandiduju za kapitalni budžet za 2023. godinu. Prof. Glušica se nada skorom izboru dekana, prodekana i efikasnog menadžmenta Fakulteta za sport, koji će tu instituciju voditi mudro i pravedno na dobro svih. Predsjednica UO UCG je ustvrdila i da su tri univerzitetske jedinice državnog univerziteta sa sjedištem u Nikšiću, ogroman kapital za budućnost mladih generacija.  

ImageU nastavku programa obilježavanja Dana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, dodijeljene su Plakete dekanima partnerskih fakulteta regiona, penzionisanim profesorima i Priznanja studentima koji su postigli posebne rezultate na studijskim programima.

Po novom, reformisanom programu, sve studije na FSFV su akademske, na osnovnim trogodišnjim studijama su smjerovi – fizička kultura i zdravi stilovi života, sportski novinari i sportski treneri, na magistarskim dvogodišnjim – fizička kultura i zdravi stilovi života, kao i sport, fitnes i sportski turizam, a doktorske studije su trogodišnje, iz fizičke kulture.

ImageNa početku su svečanost pjesmom i mladošću uljepšali učenici Muzičke škole „Dara Čokorilo“ iz Nikšića koja postoji od 1948. godine, a sa srednjoškolskim obrazovanjem krenula je školske 2010/2011. godine, od kada postoji i hor. Izveli su Himnu Crne Gore, Studentsku himnu, a na samom kraju današnje svečanosti predstavio se Ženski hor (koji predvodi prof. Valentina Jaredić) koji je osvajač 1. mjesta odnosno Zlatnog pehara na državnom takmičenju sa spletom pjesama iz Crne Gore.

Svečanost obilježavanja četrnaeste godišnjice je krunisana željom zaposlenih da se Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću uspješno razvija u susret jubileju - deceniju i po postojanja, da studenti postižu odlične rezultate u učenju i takmičenjima, profesori u međunarodnoj saradnji, da nastave učešće u akademskim razmjenama i da objavljuju u svjetskim naučnim časopisima, uključivši i razvoj domaćih časopisa, koji su visoko rangirani u najprestižnijim naučnim bazama. Na FSFV slijedi još jedan upisni rok tokom kojeg očekuju da najbolji srednjoškolci i sportisti postanu studenti popularnog DIF-a.

Image

Image

Image

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.