Doc. dr Jovan Gardašević gostujući urednik specijalnog izdanja časopisa “Children” o uticaju vježbanja na indeks tjelesne mase kod djece različitog uzrasta
Doc. dr Jovan Gardašević gostujući urednik specijalnog izdanja časopisa “Children” o uticaju vježbanja na indeks tjelesne mase kod djece različitog uzrasta

Međunarodni naučni časopis „Children“ (ISSN 2227-9067) sa sjedištem u Švajcarskoj, koji je indeksiran u svjetskoj naučnoj bazi Web of Science (SCIE), sa impakt faktorom IF 2.835 za 2021. godinu, u kategoriji Q2 „Pediatrics, Perinatology and Child Health“, objavio je poziv naučnicima za publikovanje istraživačkih radova u specijalnom izdanju na temu „Uticaj vježbanja na indeks tjelesne mase kod djece različitog uzrasta (The Influence of Exercise on Body Mass Index in Children of Different Ages)". Poziv ovog renomiranog časopisa da bude gostujući urednik specijalnog izdanja upućen je dr Jovanu Gardaševiću, docentu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

„Ova veoma aktuelna istraživačka tema nudi mogućnost objavljivanja visokokvalitetnih naučnih radova o uticaju vježbanja na indeks tjelesne mase (BMI) kod djece različitih uzrasnih kategorija. Indeks tjelesne mase (BMI) je dobar parametar stanja uhranjenosti djece različitog uzrasta. Poslednjih decenija, vrijednosti indeksa tjelesne mase su u porastu kod djece svih uzrasta širom svijeta. Veliki broj studija pokazuje da djeca sa visokim vrijednostima indeksa tjelesne mase generalno zadržavaju slične vrijednosti u svom odraslom dobu, što može predstavljati veliki zdravstveni rizik, jer su visoke vrijednosti indeksa tjelesne mase uzrok različitih bolesti. Poznato je da vježbanje i trening mogu dovesti do smanjenja vrijednosti indeksa tjelesne mase; stoga je veoma važno sprovesti istraživačke studije u ovom pravcu. Pozivamo istraživače da dostave sve radove koji se odnose na ovu temu radi razmatranja za objavljivanje u specijalnom izdanju, a poziv za podnošenje istih je otvoren do 10. jula 2023. godine“ kazao je gostujući urednik Jovan Gardašević.

Sve informacije koje su potrebne da bi se istraživački rad pripremio i prijavio na adekvatan način dostupne su na linku: https://www.mdpi.com/journal/children/special_issues/236L0GC4Z1Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.