Nobelovac Nihad Alihodžić gost Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje imao je izuzetnu čast kakva se pruža malo kojoj sličnoj instituciji – gost našeg fakulteta bio je Nihad Alihodžić, član tima koji je 2013. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, a koji je kao pojedinac nagrađen i  velikim francuskim priznanjem, ordenom Legije časti.

Uvaženom gostu zahvalio se dekan prof. dr Rašid Hadžić, te u svom obraćanju studentima govorio o univerzalnim vrijednostima koje spajaju ono za šta se bori i šta radi Nihad Alihodžić, sa vrijednostima koje baštini naš fakultet.

Sa Alihodžićem i njegovom porodicom, gost fakulteta bio je i naš proslavljeni sportista Dragomir Bečanović, nekadašnji svjetski prvak u džudou i sportista sa najvećim pojedinačnim rezultatom u istoriji crnogorskog sporta, a koji je našem fakultetu ustupio pehare, medalje i priznanja iz prebogate karijere kako bi to bila dodatna motivacija za studente da krenu stazama uspjeha. Upravo njegovo prijateljstvo dovelo je 50-godišnjeg nobelovca na naš fakultet.

Nobelovu nagradu za mir 2013. godine, za vrijeme ratnog požara u Siriji, dobila je Organizacija za zabranu korišćenja hemijskog oružja (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons – OPCW ). U vrijeme kada je odlučeno da nagrada bude dodijeljena Alihodžiću i saradnicima, u Siriji su uveliko bile u toku ratne operacije, a učinak  OPCW-a bio je od izuzetnog značaja…

“Tada smo uspjeli da izdejstvujemo da sporazum o eliminaciji hemijskog oružja iz Sirije potpišu Rusija i SAD, a uskoro je to uradio i sirijski režim. Nije bilo lako, morali smo da potpišemo da u Siriju idemo na vlastitu odgovornost, a tamo je sve podsjećalo na nesrećni rat koji se vodio kod nas”, kaže Alihodžić.

Njega je put iz rodne Vlasenice, preko Sarajeva i Tuzle, vodio do zaposlenja u Ujedinjenim nacijama u BiH, zatim do  angažmana u Sudu za ratne zločine u Hagu i na kraju do posla u OPCW-a. I njegova supruga Tatjana, koja ima nikšićke korijene (majka joj je Nikšićanka, a i sada ima porodicu u Nikšiću), takođe radi u Organizaciji za zabranu korišćenja hemijskog oružja…

“Prošli smo težak put, ali put koji pokazuje da se na kraju svaki veliki trud isplati. Treba biti uporan i istrajan, ne pokleknuti na prvoj stepenici. Ponekad treba i preuzeti neki rizik koji bi na kraju tog puta mogao da vam donese veći rezultat. I mi smo tako uradili, puno smo rizikovali ostavljajući poslove i odlazeći iz zemlje, ali na kraju je sve došlo na svoje. Naučili smo da treba biti dostojanstven u svim situacijama, i kada vam je najteže i kada dobijate nagrade”.

Izuzetno zanimljiva bila su i pitanja studenata, na koja je uvaženi gost sa puno elana i do u detalje odgovarao više od sat vremena.

Prodekan doc. dr Jovica Petković na kraju je pozdravio nobelovca Alihodžića i njegovu porodicu i zahvalio im se na gostovanju.

“Primjer našeg gosta najbolji je pokazatelj da veliki rad, trud i odricanje na kraju sigurno donose uspjeh i tu nema nikakve dileme”, poručio je Petković studentima.

On je istovremeno izrazio zahvalnost svjetskom šampionu Bečanoviću, te najavio zasebnu tribinu na kojoj će gost biti naš proslavljeni džudista čiji pehari krase muzej fakulteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.