Doc. dr Mašanović gostujući urednik specijalnog izdanja u časopisu Frontiers in Public Health
Doc. dr Mašanović gostujući urednik specijalnog izdanja u časopisu <span class="CyrLatIgnore">Frontiers in Public Health </span>

Međunarodni naučni časopis „Frontiers in Public Health“ (eISSN 2296-2565), koji je indeksiran u svjetskoj naučnoj bazi „Web of Science (SCIE; SSCI)“, sa impakt faktorom (IF) 5,2 za 2022. godinu, u kategoriji Q1 „Public, Environmental & Occupational Health“, objavio je poziv naučnicima za publikovanje istraživačkih radova u specijalnom izdanju na temu „Praćenje i promocija fizičkog vježbanja i fizičkih performansi igrača u e-sportu (Monitoring and Promoting Physical Exercise and Physical Performance in Esports Players)". Poziv ovog renomiranog časopisa da bude gostujući urednik specijalnog izdanja upućen je doc. dr Bojanu Mašanoviću, docentu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

„Porast popularnosti e-sportova ističe zdravlje igrača u e-sportu kao značajnu rastuću brigu za javno zdravlje. Igranje e-sportova tokom dužeg perioda povećava rizik od zdravstvenih problema kao što su gojaznost, mišićno-koštani problemi ili hronične bolijesti zbog sjedelačkog načina života igrača u e-sportu i nepravilnih obrazaca spavanja. Ostale zdravstvene brige uključuju naprezanje očiju ili mentalne zdravstvene probleme, uključujući „gaming disorder“, koji je prepoznat i od strane Svjetske zdravstvene organizacije“ – kazao je gostujući urednik Bojan Mašanović i dodao – „Stoga, postoji velika potreba za intervencijama kako bi se podigla svijest i edukovali igrači u e-sportu o važnosti uravnoteženih životnih navika, redovne fizičke aktivnosti i podrške mentalnom zdravlju“.

Činjenica je da igrači u e-sportu prijavljuju duge periode sjedelačkog ponašanja ispred raznih ekrana poput mobilnih telefona, računara ili konzola i dostižu od pet i do 11 sati dnevne neaktivnosti. Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da je fizička vježba povezana sa zdravstvenim statusom i fizičkim performansama kod igrača u e-sportu. Takođe, sjedelačko ponašanje je povezano sa negativnim zdravstvenim ishodima.

„Ova istraživačka tema pruža priliku za objavljivanje visokokvalitetnih istraživanja o praćenju i promovisanju fizičke vježbe i fizičkih performansi u e-sport populaciji. Mnoga istraživanja sugerišu da bi vježbanje moglo biti efikasna strategija intervencije za poboljšanje performansi e-sport igrača u vezi sa širokim fiziološkim prednostima, kao i kognitivnim poboljšanjima. Ovo specijalno izdanje je posebno zainteresovano za nova istraživanja u školskim ali i takmičarskim okruženjima kako bi se promovisali fizička vježba i nivo performansi igrača u e-sportu. Takođe, dobrodošli su radovi koji istražuju efekte fizičke vježbe na fizičke performanse e-sport populacije, kao i novi istraživački protokoli su dobrodošli“ – istakao je docent Mašanović i zaključio da su pozvani svi istraživači da dostave svoje radove koji se odnose na ovu temu radi razmatranja za objavljivanje u specijalnom izdanju, a poziv za podnošenje istih je otvoren do 10. januara 2025. godine.

Poziv se nalazi na sljedećem linku: https://www.frontiersin.org/research-topics/65220/monitoring-and-promoting-physical-exercise-and-physical-performance-in-esports-playersNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.