Sa četiri kontinenta oko 350 učesnika na međunarodnoj naučnoj konferenciji
Oko 350 učesnika sa četiri kontinenta učestvovaće na XV Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, od 12. do 15. aprila, u Hotelu Montenegro Beach Resort, u Budvi.

Na ovom najvažnijem međunarodnom naučnom skupu, kada su sportske nauke u pitanju, predavači po pozivu su vodeći naučni istraživači i eksperti na polju sportskih nauka sa posebnim akcentom na neurokognitivna, neuromuskularna i kineziološka  istraživanja.

Učesnici dolaze iz 23 države, iz Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Autralije, a  među njima je i oko 100 studenata magistarskih i doktorskih studija iz regiona. Na konferenciji će biti predstavljeno 112 naučnih radova na kojima je radilo 235 autora i koautora, a planirane su i dvije radionice. 

Predavači po pozivu na Konferenciji su Rémi Radel sa Univerziteta Sophia Antipolis u Nici, ekspert u neuropsihologiji, kognitivnoj psihologiji i  bihevioralnoj nauci, Catalina Casaru, olimpijska atletičarka u plivanju i naučni istraživač na polju ljudskih dometa na američkom univerzitetu Georgia Southwestern State University,  Bostjan Šimunič sa Univerziteta Primorska u Sloveniji  poznat i po  tome što je u Atini učestvovao kao atletičar Slovenije, a inače ekspert na Institutu za kineziološka istraživanja,  Mehmet Uygur, sa Univerziteta  Rovan, u Nju Džersiju, s ekspertizom u području neuro-nauke,  doktor nauka fizičke kulture sa  Univerziteta u Beogradu Predrag Božić, dekan Fakulteta za sport Univerziteta u Novom Sadu i predsjednik Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada prof. dr Dejan Mandić, naučni istraživač i profesor Fakulteta za sportsku nauku i fizičko obrazovanje Univerziteta Coimbro u Portugaliji prof. dr António J Figueiredo, prof. dr Nejc Šarabon sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Juel Jarani, sa Sportskog Univerziteta u Tirani.

Konferenciju organizuje Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, odnosno Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama (Univerzitet u Novom Sadu iz Srbije, Univerzitet u Sarajevu iz Bosne i Hercegovine, Sofia Antipolis Univerzitet u Nici iz Francuske, Univerzitet u Koimbri iz Portugala, Univerzitet Sporta u Tirani iz Albanije, Univerzitet u Primorskoj iz Slovenije, Azijska asocijacija za vježbanje i sportske nauke iz Irana, i Evropski koledž za sportske nauke iz Njemačke), a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ je u prethodnom periodu podstakla razvoj sportske nauke u Crnoj Gori i omogućila razmjenu znanja i umrežavanje referentnih domaćih i stranih naučnika i istraživača, studenata i nastavnika. Samo prošlogodišnja konferencija je okupila preko 200 učesnika iz 23 države.

Više informacija o konferenciji dato je u programu konferencije.

https://www.cdm.me

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.