Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 16.04.2018

Antropometrijsko mjerenje ragbi reprezentacije BugarskeU dijagnostičkom centru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore je, kako je i najavljeno poslije mjerenja seniorske ragbi reprezentacije Crne Gore, realizovano i mjerenje seniorske ragbi reprezentacije Bugarske, sa kojom je odigrana utakmicu Kupa evropskih nacija treće razvojne divizije. Mjerenje je obavljeno u  subotu 14. aprila.  

Sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su izrazili veliko zadovoljstvo jer su obavili detaljnu antropometrijsku procjenu svih relevantnih parametara ragbista reprezentacije Bugarske. Sa Fakulteta za sport su saopštili da su osnovne hipoteze za uspjeh u ragbi sportu određene antropološke karakteristike i da utvrđivanjem i procjenom tjelesnih dimenzija započinje svaki dijagnostički postupak. Da bi se kvalitetan plan i program treninga u vrhunskom sportu uspješno realizovao, važno je imati uvid u aktuelno stanje relevantnih karakteristika i sposobnosti sportista.

 Navedena mjerenja realizovali su studenti specijalističkih studija Fizička kultura Pavle Malović i Igor Stamatović, a reprezentativci su imali uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i  parametre metabolizma. Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

 

https://cdm.me/sport/ostali-sportovi/antropometrijsko-mjerenje-bugarskih-ragbista/