Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Promovisana knjiga profesora Bjelice na naučnom simpozijumu u MostaruNa prvom Međunarodnom simpozijumu „Kineziterapija u sportu, edukaciji i rehabilitaciji“ u Mostaru, u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, u utorak, 19. aprila, održana je promocija knjige „Bio-Bibliografija prof.dr.sc. Duško Bjelica “, koja govori o radu redovnog profesora i prvog i dugogodišnjeg dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

„MImageeni je čast što je u okviru međunarodnog simpozijuma na Sveučilištu u Mostaru urađena promocija ove bibliografije uglednih bibliografa Petra Krivokapića i Nade Drašković i što o njoj govore četiri redovna profesora univerziteta iz tri države,  Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske", kazao je Bjelica na promociji.

On je iskazao posebno zadovoljstvo što je dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta. Najvišu pažnju pokazali  su studenti Sveučilišta iz Mostara, a bilo je posjetilaca i iz  Crne Gore. 

“Profesor Bjelica spada u red vodećih naučnika", kazao je na promociji prof. dr Marin Ćorluka, sa Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. 

"On je i redovni profesor na našem fakultetu i Sveučilištu, pa smo htjeli približiti njegov bogat životopis i radove naučne i stručne, nogometnu i drugu karijeru, gledaocima i slušaocima u Bosni i Hercegovini“, kazao je Ćorluka koji je ujedno bio i domaćin skupa. 

 „Sposobnosti Duška Bjelice mogu za svakog mladog čovjeka biti motiv da i oni nešto naprave u tom smislu. Tri stvari koje meni skreću pažnju kad je prof. dr Duško Bjelica u pitanju jesu njegove organizacijske, motivacijske i komunikacijske sposobnosti", kazao je i prof. dr Munir Talović, sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

"Za relativno kratko vrijeme od deceniju i po koliko se bavi naučnim radom, postao je najcitiraniji čovjek na ovim prostorima i pokrenuo ugledne, visoko kotirane, u svjetskim okvirima naučne časopise. Ima lidersku poziciju u regionalnom, pa čak i u internacionalnom smislu. Kroz ovu Bio-bibliografiju mladim ljudima može biti motiv da jednu od dimenzija razviju kod sebe”, kazao je Talović. 

Impresioniranost radom profesora Bjelice iskazala je i doc. dr Petra Zaletel, sa Fakulteta za sport, Univerzitet u Ljubljani. 

„Kad sam pripremala što ću o njemu reći, stvarno sam tri puta pročitala koliko toga ima jer je preko 2 300 radova i to je za nas u Sloveniji, gdje ima dobrih istraživača, puno, puno. Tako da sam oduševljena njegovim radom, ne samo na području nauke, nego i na području humanosti, kao i stručnim i menadžerskim angažmanom na državnom univerzitetu", kazala je profesorica Zaletel.

Prof. dr Boris Maleš, sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu preporučio je ovu knjigu za čitanje svima onima koji žele da saznaju koliko se može postići tokom radnog vijeka kroz primjer profesora Bjelice.  

"Što nije zapisano, nije se ni dogodilo, na naučni način je sve to zapisano, a tada možemo pronaći činjenice koje su potkrijepljene referencama", kazao je profesor Maleš. On  je dodao da profesor Bjelica pobija stereotip o Crnogorcima, kao veliki radnik sa beskrajnom energijom. 

Dvodnevni simpozijum na Sveučilištu u Mostaru organizovali su Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet zdravstvenih studija i Daruvarske toplice.

Knjigu „Prof.dr.sc. Duško Bjelica Bio-Bibliografija“ objavili su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija. Autori biobibliografije, Petar Krivokapić i Nada Drašković, na oko 500 strana, kroz tri cjeline, donose pregled naučnoistraživačkog i stručnog rada profesora Bjelice, kao i literaturu i elektronske izvore koji govore o njemu.

Bibliografija prof. dr Duška Bjelice, počev od 1980. godine zaključno sa prošlom godinom, sadrži 3.208 bibliografskih jedinica, što za personalnu biografiju predstavlja impresivan broj.

Bjelica je kao zaljubljenik u sport, aktivni sportista i učenik Srednje fiskulturne škole u Podgorici, sa 17 godina, postao saradnik najtiražnijeg jugoslovenskog dnevnog sportskog lista „Sport“ iz Beograda. Od tada, u prethodnih 36 godina rada, objavio je 59 autorskih i koautorskih publikacija i veliki broj naučnih i stručnih priloga u zbornicima radova i periodici, koji su objavljivani u Crnoj Gori, regionu i šire.

 

www.cdm.me

www.hercegovina.info

reprezentacija.me

www.mladiniksica.me

www.vijesti.me

volimpodgoricu.me

portalanalitika.me

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print