Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 18.05.2018

Na Fakultetu u Splitu predstavljen odnos mladih i sporta u Crnoj Gori i uspjeh crnogorskih sportistaU okviru CEEPUS projekta saradnik na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i urednik u RTCG, dr Miomir Maroš održao je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu predavanja na teme: "Uspjesi sportista kao način promocije države" i "Mladi i sport u Crnoj Gori", studentima treće godine preddiplomskog i prve godine diplomskog studija (4.godina). 

Tom prilikom razgovarano je sa studentima o snagama i slabostima sporta u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a oni su kao primarni problem naveli protežiranje nogometa, a manje ostalih sportova, kao što je npr. tekvando u kojem su uspjesi značajni u posljednje vrijeme.
Studentima su podijeljeni časopisi "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine", "Sport Mont" i "Jaspe".

Govorilo se o sličnostima i razlikama u obrazovnim programima i mogućnostima za nastavak studija kineziologije na II i III ciklusu u regionu.

Dr Maroš je kolege profesore iz Splita, prisustvujući ispitnim aktivnostima na doktorskom studiju, upoznao sa funkcionisanjem studija sportskog novinarstva po starom i novom programu na Fakultetu za sport u Nikšiću, a oni su njega informisali da je komunikologija kao predmet obavezan i izborni u njihovom programu, te vrlo rado prihvaćena kod studenata kojima su neophodne vještine komuniciranja za profesiju kineziologa.

U okviru CEEPUS razmjene na Kineziološkom fakultetu u Splitu boravili su i boraviće još profesora i studenata da Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića.

To je Srednjeevropski program akademske razmjene čiji je potpisnik i Crna Gora, sa još 15 zemalja regiona i Evrope.
 
 
rtcg.me