Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 05.06.2018

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje proslavio jubilej: Decenija rasta na međunarodnom nivouFoto album

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore obilježio je danas jubilej – 10 godina rada, svečanim uručenjem zlatnih plaketa, posebnih priznanja i zahvalnica za doprinos razvoju Fakulteta, kao i uručenjem diploma i priznanja najboljim studentima.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić se osvrnuo na rezultate decenijskog rada ovog Fakulteta,  u prisustvu dekana svih univerzitetskih jedinica, predsjednika Upravnog odbora UCG prof. dr Duška Bjelice, predstavnika Opštine, Crnogorskog olimpijskog komiteta i  Udruženja sportskih novinara Crne Gore.

„Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je za svega 10 godina svog postojanja postao značajna naučno-istraživačka i obrazovna ustanova koja daje nemjerljiv i neizbrisiv doprinos razvoju grada Nikšića, crnogorskog društva i Univerziteta kome proipada, na što smo svi mi ponosni.

Rektor Nikolić je ocijenio da je ovaj Fakultet najznačajniji subjekt u kreiranju sportske nauke, kulture i vrijednosti u Crnoj Gori, navodeći brojne aktivnosti koje na to ukazuju.

„Nastavno osoblje Fakulteta je za veoma kratak period postiglo najzapaženije naučno-istraživačke rezultate na Univerzitetu Crne Gore u oblasti društveno-humanističkih nauka. Kroz mnogobrojne aktivnosti u Centru za dijagnostiku i antropometrijska mjerenja, oni su objavili značajan broj naučnih radova u časopisima koji su indeksirani u najprestižnijim naučnim bazama podataka“, kazao je Nikolić.

On je podsjetio i na doprinos Fakulteta da tradicinalna konferencija „Transformacioni procesi u sportu - sportska dostignuća“ postane jedna od najznačajnijih i najprestižnijih manifestacija u oblasti sporta i sportske medicine.

„Univerzitet Crne Gore ne samo da ima međunarodno afirmisan i naučno produktivan Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, nego je i rasadnik talentovanih sportista i uspješnih studenata - budućih sportskih istraživača i naučnika“, zaključio je Rektor Nikolić.

Dekan Fakulteta doc. dr Stevo Popović je kazao da su rezultati rada detaljno predstavljeni i u publikaciji „Naših prvih 10 godina“.

Pored novih studijskih programa, pojačane mobilnosti studenata i nastavnog osoblja kroz saradnju sa partnerskim fakultetima, Popović se osvrnuo i na uspjeh časopisa Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, jedini crnogorski časopis indeksiran u dvije najprestižne indeksne baze Web of Science i Scopus, kojem se prošle godine, po ugledu, pridružio časopis Sport Mont,  indeksiran u bazi Scopus.

„Novoosnovani časopis “Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“  koji su osnovale mlađe, po zvanju, kolege pretenduje da za koju godinu sustigne,a možda i prestigne dva pomenuta časopisa, posebno iz razloga što je u prvoj godini postojanja dobio odlične kritike sa međuanrodnih adresa“, kazao je Popović.

„Na kraju bih se zahvalio svima onima koji su bili sa nama svih ovih deset godina, te apelovao da nastavimo u istom smjeru“, poručio je Popović.

Zahvalnice i posebna priznanja 

Na svečanoj proslavi uručene su zahvalnice svim dekanima fakulteta Univerziteta Crne Gore za ostvarenu saradnju tokom proteklog perioda sa Fakultetom u Nikšiću.

Zlatna plaketa za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoj fakulteta uručena je profesoru ovog Fakulteta prof. dr Dušku Bjelici i Blagoju Đukanoviću, koji je Fakultetu poklonio kolekciju sportskih rekvizita, čime je omogućen začetak rada sportskog muzeja na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Muzejska kolekcija će biti na uvid javnosti od danas.   

Priznanja za doprinos koji je uložen u okviru razvoja Centra za dijagnostiku u sportu na ovom Fakultetu, tokom 2017. godine, uručena su rukometašici Ani Milačić, karatistima Marini Raković i Mariju Hodžiću, kao i džudisti Danilu Pantiću.

Posebna priznanja dodijeljena su FK Mladost iz Podgorice, osvajačima KUP-a Crne Gore i FK Sutjeska iz Nikšića, šampionima  Crne Gore, klubovima koji će se takmičiti u klasifikacijama za ligu Evrope. 

Posebne plakete uručene su Košarkaškom klubu Budućnost Voli, koji je izborio učešće u Euro ligi, potom vice prvacima Evrope – kadetskoj košarkaškoj reprezentaciji Crne Gore i juniorskoj vaterpolo reprezentaciji Crne Gore, prvacima Evrope.

Zahvalnice su uručene košarkarškim šampionima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, ekipi koja je već treću godinu za redom šampion Luštica bay Studentske lige Crne Gore u košarci, 2016, 2017. i 2018, dok je prošle godine bila i  osvajač međunarodnog memorijalnog turnira „Vedran Jelavić“, u Dubrovniku.

Članovi ovog tima, čiji je trener Vladimir Vuković, su: Petar Kapešić, Olivera Perišić, Lazar Perovanović, Luka Šćepanović, Nikola Popović,  Radonja Pejović, Danilo Zeković,  Dejan Raičević, Milutin Popović, Vaso Popović, Bojan Ratković, Rade Đoković, Nemanja Tomašević, Luka Joković, Marko Krivaćević, Goran Lončar i Milija Vuletić.

Zahvalnice su uručene i Opštini Nikšić, Crnogorskom olimpijskom komitetu, i Udruženju sportskih novinara Crne Gore.

Svečana proslava obilježena je i dodjelom diploma i priznanja najboljim studentima  

Najbolji studenti na osnovnim studijama su Vrević Erol - Fizička kultura III godina - prosječna ocjena  “B“ (9.33), Ivana Đuričanin – Sportski novinar III godina – prosječna ocjena “B“ (9.35) i Bojan Ratković  – Sportski trener II godina - prosječna ocjena  “C“ (8.04). Najbolji student na specijalističkim studijama je  Ivan Jovančević - Fizička kultura - prosječna ocjena “B“ (9.20). 

Za završene osnovne studija programa Sportski trener diplome su uručene Draganu Gvozdenoviću i Dejanu Dragniću. 

Potom studentima postdiplomskih, Studijskog programa Fizička kultura, među kojima su: Miloš Radoman, Danilo Palević, Miljan Stanišić, Predrag Ljumović, Neda Vujadinović, Branko Novaković, Radovan Đukić i Ivan Raičević (specijalističke primijenjene studije.

Studenti koji su završili postdiplomske specijalističke primijenjene studije, na Sportskom menadžmentu su Dragan Dubljević, Milorad Šutulović, Sekulić Mirjana i Aleksandar Darković.

Diploma je uručena i Vladimirki Mirković, za završene postdiplomske magistarske akademske studije na SP Fizička kultura.  

 

vijesti.me 
volimpodgoricu.me
www.mladiniksica.me
rtcg.me

portalanalitika.me

pinkm.me

Dokumenti