Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Antropometrijsko mjerenje seniorske košarkaške reprezentacije 
Predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su u okviru centra za dijagnostiku sa kojim Fakultet raspolaže, sinoć obavili mjerenje muške seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore u Nikšiću. Košarkaška reprezentacija je počela sa pripremama za duele sa reprezentacijama Bjelorusije i Slovenije, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Košarkaški reprezentativci su imali uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i  parametre metabolizma. Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Mjerenja su  realizovali doc. dr Milovan Ljubojević, mr Marina Vukotić, mr Ivan Vasiljević i profesorica Gorica Zorić, čime su nastalisa proširenjem baze rezultata vrhunskih sportista, nakon mjerenja juniorske košarkaške reprezentacije. 

Dijagnostika u košarci, kao i u ostalim sportovima bavi se  otkrivanjem relevantnih karakteristika i sposobnosti, kao i njihove međusobne povezanosti, koje se istražuju primjenom različitih naučno - empirijskih pristupa i metoda. Da bi se kvalitetan plan i program treninga u vrhunskom sportu uspješno realizovao, važno je imati uvid u aktuelno stanje navedenih parametara.

 

http://www.ucg.ac.me

http://www.antenam.net

http://pinkm.me

https://volimpodgoricu.me

http://reprezentacija.me