CSA konferencija regrutuje nove mlade istraživače




Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, svake godine privuče, pored više od 200 naučnika iz cijelog svijeta, i mlade istraživače na početku karijere. Ove godine je među njima bilo i 100 studenata magistarskih i doktorskih studija iz regiona, sa fakulteta sa kojima Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore ima redovnu saradnju.

Isidora Vasiljevć, student prve godine doktorskih studija iz Novog Sada,  sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitaja, kaže da joj je ovo druga godina kako dolazi na konferenciju.

„Iz Novog Sada je ove godine došlo čak 50 studenata, i to sa Fakulteta sporta i i fizičkog vaspitanje u Novom Sadu. Iz Vojvodine su tu bili i studenti Visoke poslovne škole, studenti Medicinske škole, a jedan dio studenata je došao iz Subotice“, kazala je Isidora.  

To je bilo prilika i da se povežu sa crnogorskim studentima doktorskih studija, kojih je bilo oko 15 sa Univerziteta Crne Gore. 

Na konferenciji je mladim istraživačima ove godine predstavljeno 112 naučnih radova vodećih naučnih istraživača i eksperata na polju sportskih nauka sa posebnim akcentom na neurokognitivna, neuromuskularna i kineziološka  istraživanja.

„Bilo je puno novih znanja i informacija iz struke kojom se  mi bavimo. Za nas je veoma važno da pratimo trendove, nova istraživanja, stičemo nova saznanja, a to je svakako ono što nam ova konferencija ovdje pruža. Jako je puno dobrih predavača, kvalitetnih predavanja, novih naučnih radova, novih istraživanja i to je ono što meni kao studentu doktorskih studija puno doprinosi“, smatra Isidora.

Na ovom najvažnijem regionalnom međunarodnom naučnom skupu, kada su sportske nauke u pitanju, predavači su govorili na teme iz antropologije, biomehanike, sportskog treniranja, motornog učenja, adaptivnog fizičkog vježbanja, biohemije, zdravlja i fitnesa, molekularne biologije, neuromuskularne fiziologije, nutricionizma, fiziologije, fizioterapije, rehabilitacije, sportske medicine, traumatologije, olimpizma, informatičkih nauka, ekonomije, istorije, filozofije i etike, fizičkog vaspitanja i pedagogije, sociologije, sportskog menadžmenta, arhitekture i urbanizma, statistike u sportu i sportskog turizma.

Mladi naučnici se motivišu i tradicionalnom nagradom za najboljeg mladog naučnika i najbolju naučnicu koja se obično dodjeljuje na zatvaranju Konferencije.

Konferenciju je organizovala Crnogorska sportska akademija (CSA) u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, tj. sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama.

http://www.antenam.net 

http://volimpodgoricu.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.