Rekordna bibliografija sa sportskom tematikom
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Foto album događaja

Image

 

Promocija knjige Prof. dr Duško Bjelica Bio-bibliografija održana je večeras u Studentskom sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.

O radu profesora Bjelice i o knjizi su govorili naučnici iz regiona prof. dr Zoran Milošević, prof. dr Marin Ćorluka, prof. dr Georgi Georgijev, kao i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje prof. dr Stevo Popović i jedan od autora knjige Petar Krivokapić, koju potpisuje i Nada Drašković.

Publicista i bibliograf Krivokapić je rekao da niko u Crnoj Gori nije više dao sportu sa naučne strane koliko profesor Bjelica. Svojim radom, sistematičnošću i upornošću potvrdio je, navodi Krivokapić, Konfučijevu maksimu: “Svakog dana ponesi korpicu zemlje na isto mjesto – i sagradićeš planinu.”

„I sagradio je Bjelica bibliografiju koja zaključno sa 2016. godinom sadrži 3208 bibliografskih jedinica, koje su stale na 500 paginiranih i 16 nepaginiranih stranica, tehnički lijepo oblikovane knjige, što je za personalnu bibliografiju impresivan, a sa sportskom tematikom rekordan broj“, kazao je autor Krivokapić.

On je dodao da je za 36 stvaralačkih godina (1980–2016) Bjeličin rad krunisan sa 59 autorskih i koautorskih publikacija i velikim brojem naučnih i stručnih priloga koji su objavljeni u zbornicima radova, u periodici, crnogorskoj, ali i u regionalnoj i šire.

Dekan Popović je istakao da je profesor Bjelica čovjek koji je stručnim i naučnim aktivnostima u sportu obilježio posljednje decenije prošlog i godine u ovom vijeku.

„Upravo on je čovjek koji je konstituisao i dalje osnažuje posebnost i zasebnost sportskih nauka u Crnoj Gori, u regionu, ali i šire, kroz veoma prepoznatljive aktivnosti, kako u praksi, tako i u nauci“, kazao je Popović. On je naglasio da ova knjiga najbolje oslikava doprinos koji je profesor Bjelica dao crnogorskom društvu i njegovoj internacionalizaciji.

„Siguran sam da bi jedna ovakva knjiga trebalo da izazove stručnjake i naučnike, one najbolje koji dolaze za njim, da pokušaju da dostignu standarde koje je profesor Bjelica postavio vrlo visoko“, istakao je Popović.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i tehnološki razvoj u Vladi Vojvodine i redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Zoran Milošević ukazao je na pokretačku ulogu profesora Bjelice u povezivanju regiona.

„Za njega možemo reći da je "graditelj", uspješan u izgradnji svoje i profesionalne karijere svojih kolega. Duško Bjelica je "komunikacijskom kulturom" povezao brojne resurse crnogorskog društva i regiona u cilju kreiranja ambijenta naučne vidljivosti i digniteta visokog obrazovanja stručnih kadrova u fizičkom vaspitanju i sportu. Duško Bjelica je jedan od onih koji svoje "crnogorsko rodoljublje" izražavao kroz samopoštovanje rada svog i bliskog okruženja ali i respektabilan odnos prema drugima bez obzira na daljinu njihove "adrese"“, kazao je profesor Milošević.

Prof. dr Marin Ćorluka sa Sveučilišta u Mostaru je kazao da je težak zadatak u kratkim crtama opisati bibibliografiju prof. Bjelice.

„On je imao i još uvijek ima progresivnu politiku stavaralaštva, kako u stručnom, tako i u naučnom djelovanju, kao jedan od vodećih djelatnika Univerziteta Crne Gore ima i konotacije u socio-političkom stvaralaštvu, koje se ogleda u povezivanju institucija Univerziteta Crne Gore sa ostalim institucijama u regiji i šire“, ukazao je Ćorluka i dodao da tu prof. Bjelica nema premca jer su rezultati njegovog svakodnevnog rada vidljivi i ostaju budućim generacijama za primjer.

Prof. dr Georgi Georgiev, sa Univerziteta Kiril i Metodije u Skoplju, naveo je da sami broj od 3208 bibliografskih jedinica koje su obrađene prema savremenim međunarodnim standardima za obradu članaka govore o velikoj povezanosti prof. dr. Duška Bjelice sa svijetom sportske nauke i kineziologije.

„Poznajući prof. Bjelicu, kroz dugogidišnju saradnju, želim da kažem da je svako njegovo dostignuće povezano sa novim izazovom u realizaciji novih ideja i da je njegov tempo rada teško slijediti“, dodao je Georgiev.

On je, kao i ostali govornici na promociji, izrazio nadu da će naučna zrelost i ažurnost profesora Bjelice za kraći period doprinijeti nove kvalitetne radove koji će se uskoro uobličiti u novoj biobibliografiji.

 

 

Medijski izvješaji: 

 

 

https://www.cdm.me/sport/ostali-sportovi/rekordna-bibliografija-sa-sportskom-tematikom/ 

https://m.portalanalitika.me/clanak/315700/rekordna-bibliografija-sa-sportskom-tematikom 

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/218592/promovisana-bio-bibliografija-duska-bjelice.html

https://volimpodgoricu.me/2018/10/22/promocija-knjige-bio-bibliografija-prof-dr-duska-bjelice/ 

https://www.hercegovina.info/vijesti/zanimljivo/dusko-bjelica-rekordna-bibliografija-sa-sportskom-tematikom-154648#news_view 

https://www.mladiniksica.me/rekordna-bibliografija-sa-sportskom-tematikom/amp/ 

http://www.novineniksica.me/?p=5136 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.