Kupanje studenta na Krupcu u januaru




 Kupanje studenta na Krupcu u januaru
 
Student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Ivan Kovačević iz Pljevalja, postao je predmet interesovanja medija kada se u januaru okupao u zaleđenom Krupcu, jezeru Nikšića, i o tome objavio snimak na društvenim mrežama.
 
Ovaj student koji je na specijalističkim studijama Fizička kultura, kaže da mu je inspiracija za ovaj poduhvat bio Vim Hofom.
 
„On je čovjek koji drži preko 50 Ginisovih rekorda, između ostalog dosta njih je u vezi sa zimom i ekstremnom hladnoćom", kazao je Ivan u intervjuu za FOS.
 
U početku je, navodi on, jako teško jer je to veliki šok za organizam, nastaje hiperventilacija pluća, ubrzava se disanje, ali nakon određenog vremena tijelo se prilagodi.
 
"Mogu samo da kažem da je osjećaj neopisivo dobar, osjećate se živim i maksimalno ste prisutni u tom trenutku. Nijedna misao sa strane vam ne prolazi kroz glavu“, kaže on.
 
Ni u jednom trenuku, tvrdi Ivan, nije osjećao strah od ovog poduhvata. Uvijek je raspoložen za akciju i ekstremne stvari.
 
"Naravno da sam istraživao dosta o ovoj temi i čitao istraživanja stručnjaka tako da ukoliko ste zdravi nema nikakvih rizika, već benefita u vidu poboljšanja imuniteta, lučenju hormona sreće... I to su samo neki od njih“, priča Ivan.

Na ideju je došao kada je sa još par drugova eksperimentisao sa tuširanjem hladnom vodom.

"To nam je postala rutina.“Najteže je bilo", kaže Ivan,"probiti led na Krupcu".

 Sa druge strane, bilo je i negativnih komentara.

"Javnost se uglavnom pita da li sam normalan, da li sam dobio upalu pluća ili hipotermiju. Bio je i jedan komentar ’Brezovik mu je blizu’. Naravno, ja sve shvatam kao šalu. Uglavnom, malo ko odobrava ovo što radim jer misle da to nije zdravo, ali ja vas uvjeravam da jeste. Najteži dio mi je bio probiti led na Krupcu“, zaključuje Ivan. 
 
Snimak kupanja dostupan je na njegovom instagram profilu https://www.instagram.com/p/BsvdCfpnUiP/ 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.