Univerzitetski nastavnici na razmjeni - dio globalizacije znanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

„Studijski boravci su jedan od najznačajnijih faktora koji utiču na unapređenje razvoja visokog obrazovanja i nauke u cjelini“, stav je Steva Popovića, docenta i dekan na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. On je trenutno na akademskoj razmjeni na Fakultetu za sport Sofia Antipolis Univerziteta u Nici u okviru evropskog programa Erasmus+ i ugovora koji imaju ova dva univerziteta.

ImageOvo nije prvi studijski boravak Dekana Fakulteta za sport, koji je u posljednjih desetak godina imao duže boravke na nekoliko univerziteta širom Evrope, kao što su: METU u Ankari, Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet u Munsteru i ATEI u Solunu.

Na tronedjeljnom trening programu u okviru „Erasmus+ International Credit Mobility“ programa, Popović je u mogućnosti da  ostvari nove kontakte sa kolegama, upozna se sa njihovim stilom nastave, kao i, potencijalno, novim metodama i nastavnim materijalima, da razgovara o postojećim i budućim projektima i mogućnostima zajedničkih aktivnosti u okviru EACEA otvorenih poziva, saradnji u okviru godišnjih konferencija koje organizuju obje institucije, zajedničkih aktivnosti u okviru naučnih časopisa koje publikuju navedene institucije u okviru sportskih nauka.

Takođe, ovaj program Popoviću omogućava da promoviše Univerzitet Crne Gore i atraktivnu lokaciju i ljepote Crne Gore i izazove potencijalnu mobilnost studenata i nastavnog osoblja i u suprotnom smjeru.

-  Iako sam trenutno Dekan na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, i veoma zatrpan administrativnim obavezama, nikako ne popuštam kada su istraživačke aktivnosti i međunarodna saradnja u pitanju, odnosno publikovanje i recenziranje naučnih radova, posjete partnerskih univerziteta, organizacija naučnih skupova i uređivanje naučnih časopisa, budući da jedino na taj način mogu ostati međunarodno aktuelan i prepoznat u širem kontekstu. Pored toga, trudim se da i svojim kolegama olakšam da krenu istim putem, rekao je Popović.

Postoji veliki broj različitih programa finansiranih što od evropskih, a nešto i od naših institucija, koji se uredno objavljuju na sajtu Univerziteta Crne Goe u okviru Centra za međunarodnu saradnju.

-  Apelovao bih na sve kolege, posebno na one mlađe, koji su na početku svoje akademske karijere, da obrate posebnu pažnju na mogućnosti koje se otvaraju u okviru ovakvih i sličnih programa, budući da napredak u karijeri ne može biti potpun ukoliko se ne napravi međunarodna akademska mreža u okviru svojih istraživačkih interesovanja. Ovakve mreže su korisne po sve aktere, ali i po institucije kako domaćina, tako i onoga koji šalje svog kandidata, naglašava Popović.

Popović je iskoristio svoj boravak da promoviše aktivnosti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Univerzitet Crne Gore, ali i Crnu Goru, kao atraktivnu i zanimljivu turističku destinaciju.

 

http://www.vijesti.me/vijesti/popovic-u-nici-napredak-u-karijeri-nepotpun-ako-se-ne-napravi-medunarodna-akademska-mreza-943081

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/169600/dio-globalizacije-znanja.html 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.