Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 20.06.2017

Univerzitetski nastavnici na razmjeni - dio globalizacije znanja„Studijski boravci su jedan od najznačajnijih faktora koji utiču na unapređenje razvoja visokog obrazovanja i nauke u cjelini“, stav je Steva Popovića, docenta i dekan na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. On je trenutno na akademskoj razmjeni na Fakultetu za sport Sofia Antipolis Univerziteta u Nici u okviru evropskog programa Erasmus+ i ugovora koji imaju ova dva univerziteta.

ImageOvo nije prvi studijski boravak Dekana Fakulteta za sport, koji je u posljednjih desetak godina imao duže boravke na nekoliko univerziteta širom Evrope, kao što su: METU u Ankari, Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet u Munsteru i ATEI u Solunu.

Na tronedjeljnom trening programu u okviru „Erasmus+ International Credit Mobility“ programa, Popović je u mogućnosti da  ostvari nove kontakte sa kolegama, upozna se sa njihovim stilom nastave, kao i, potencijalno, novim metodama i nastavnim materijalima, da razgovara o postojećim i budućim projektima i mogućnostima zajedničkih aktivnosti u okviru EACEA otvorenih poziva, saradnji u okviru godišnjih konferencija koje organizuju obje institucije, zajedničkih aktivnosti u okviru naučnih časopisa koje publikuju navedene institucije u okviru sportskih nauka.

Takođe, ovaj program Popoviću omogućava da promoviše Univerzitet Crne Gore i atraktivnu lokaciju i ljepote Crne Gore i izazove potencijalnu mobilnost studenata i nastavnog osoblja i u suprotnom smjeru.

-  Iako sam trenutno Dekan na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, i veoma zatrpan administrativnim obavezama, nikako ne popuštam kada su istraživačke aktivnosti i međunarodna saradnja u pitanju, odnosno publikovanje i recenziranje naučnih radova, posjete partnerskih univerziteta, organizacija naučnih skupova i uređivanje naučnih časopisa, budući da jedino na taj način mogu ostati međunarodno aktuelan i prepoznat u širem kontekstu. Pored toga, trudim se da i svojim kolegama olakšam da krenu istim putem, rekao je Popović.

Postoji veliki broj različitih programa finansiranih što od evropskih, a nešto i od naših institucija, koji se uredno objavljuju na sajtu Univerziteta Crne Goe u okviru Centra za međunarodnu saradnju.

-  Apelovao bih na sve kolege, posebno na one mlađe, koji su na početku svoje akademske karijere, da obrate posebnu pažnju na mogućnosti koje se otvaraju u okviru ovakvih i sličnih programa, budući da napredak u karijeri ne može biti potpun ukoliko se ne napravi međunarodna akademska mreža u okviru svojih istraživačkih interesovanja. Ovakve mreže su korisne po sve aktere, ali i po institucije kako domaćina, tako i onoga koji šalje svog kandidata, naglašava Popović.

Popović je iskoristio svoj boravak da promoviše aktivnosti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Univerzitet Crne Gore, ali i Crnu Goru, kao atraktivnu i zanimljivu turističku destinaciju.

 

http://www.vijesti.me/vijesti/popovic-u-nici-napredak-u-karijeri-nepotpun-ako-se-ne-napravi-medunarodna-akademska-mreza-943081

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/169600/dio-globalizacije-znanja.html