Domaćinstva u organizaciji međunarodnih COST projekata - promocija ljudskih resursa i turističkih kapaciteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Oko 50 predstavnika  iz 37 evropskih i pridruženih zemalja iz cijelog svijeta okupilo se krajem protekle sedmice u Univerzitetskom sportsko-kulturnom Univerziteta Crne Gore, u okviru COST akcije CA15137 - Evropska mreža za evaluaciju istraživanja u društvenim i humanističkim naukama (ENRESSH).

Naučnici, predstavnici akademskog osoblja i privrednici su se u okviru dvodnevnog sastanka, 8. i 9. marta, bavili temom evaluacije istraživanja u društveno humanističkim naukama i donijeli značajan broj zanimljivih zaključaka.

Jedan od predstavnika COST akcije u Crnoj Gori prof. dr Stevo Popović je kazao da je kod ovih sastanaka važno umrežavanje i prenošenje internacionalnog iskustva na lokalni nivo, ali da one imaju i svoju drugu dimenziju.

„Prof. dr Paul Benneworth iz Holandije, jedan od učesnika sastanka, već narednog dana je u svojoj kolumni u magazinu „The Journal“, pod naslovom „Putuj izvan EU i vidjećeš njene benefite (Travel beyond the EU and you start to see its benefits)“, promovisao ljudske resurse i turističke kapacitete u Crnoj Gori. To je još jedna potvrda da aktivnosti crnogorskih naučnika nisu samo i isključivo usmjerene na naučna dostignuća, već na najbolji način koriste svojoj zemlji i u drugim segmentima njenog razvoja“, kazao je Popović.

On  je, takođe, ukazao  da je izazov ove  akcije  da omogući društvenim i humanističkim naukama da bolje demonstriraju svoje pravo mjesto u akademiji i društvu.

„Radeći na temi istraživačke evaluacije se ne želi uticati samo na unapređenje nauke, već i društva u cjelosti“, istakao je i predsjednik akcije, dr Emanuel Kulczycki iz Poljske. 

Član Upravnog odbora Akcije dr Mimi Urbanc iz Slovenije je kazala da se na ovakvim sastancima spajaju različiti oblici rada posvećenih istraživačkoj evaluaciji, kroz razmjenu najboljih praksi.

Događaj je organizovala prof. dr Sanja Peković, prvi predstavnik Crne Gore u COST akciji i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore.

 

https://volimpodgoricu.me/2019/03/11/domacinstva-u-organizaciji-medjunarodnih-cost-projekata-promocija-ljudskih-resursa-i-turistickih-kapaciteta-crne-gore/ 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.