Sve je spremno za najveći naučni događaj u sportu




Sve je spremno za najveći naučni događaj u sportu

Za najveći naučni događaj u oblasti sporta, konferenciju „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspektive“, sve je spremno, najavio je predsjedavajući  ove konferencije  prof. dr Duško Bjelica.

Konferencija se održava od 4. do 7. aprila, u Dubrovniku, a organizuju je Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko obrazovanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

„Sada je već poznat i program konferencije, dostupan na zvaničnom sajtu konferencije, sa najavom svečanog otvaranja 5. aprila. Program prožimaju aktuelne teme, na koje će razmijeniti mišljenja naučnici iz cijelog svijeta, razmImagejenjujući iskustva i znanja vezana za savremene perspektive sporta, fizičke aktivnosti i zdravlje. Rekordna statistika najviše govori o ovoj naučnoj konferenciji: iz oko 50 zemalja, od oko 360 autora, pristiglo je blizu 200 naučnih radova“, kazao je profesor Bjelica.

Na CSA konferenciji,  koja je na listi najprestižnijih svjetskih događaja UNESKO-ovog Internacionalnog savjeta za sportsku nauku i fizičko vaspitanje *ICSSPE, biće šest plenarnih predavača, svjetskog renomea.

„Samo neke od tema koje će se dotaći predavači su identifikacija talenata u elitnim sportovima,  moralno strukturiranje sporta za podršku mirovnih međunarodnih odnosa, trogodišnje studije u Singapuru o kvalitetu života, snu i igri predškolske djece u tehnološkoj današnjici, uticaju vježbi, potom uticaju načina ishrane na određene segmente organizma i druga istraživanja među mladima u razvoju“, kazao je Bjelica.

Među plenarnim predavačima su:  prof. dr Robert C. Schneider, sa Koledža u Brockportu – SAD, profesor Young Sub Kwon, Odsjek za kineziologiju i rekreaciju, Državni univerzitet Humboldt –SAD, prof. dr Michael Chia, sa  Nacionalnog instituta za obrazovanje Singapur,  prof. dr Lana Ružić, sa Univerziteta u Zagrebu, prof. dr Milan Zvan, sa Univerziteta u Ljubljani i  prof. dr Miodrag Spasić sa Univerziteta u Splitu.   

U okviru Konferencije održaće se i radionica na kojoj će predstavnici Crnogorskog olimpijskog komiteta predstaviti Igre malih zemalja Evrope "Crna Gora 2019", koje će se održati u Crnoj Gori.

O ovoj 16. konferenciji objavljena je i Knjiga abstrakta (Book of Abstract), koju su uredili prof. dr Bjelica, prof. dr Stevo Popović i prof. dr Selčuk Akpinar, a dostupna je na linku http://www.csakademija.me/conference/download/MSA_Dubrovnik_Book_of_Abstracts_2019.pdf

Naučni radovi će biti predstavljeni na konferenciji, a sažeci biti publikovani u zborniku sažetaka, dok će radovi u cjelosti imati šansu da nađu svoje mjesto u časopisima Sport Mont, Montenegrin Journal of Sports Science and MedicineJournal of Anthropology of Sport and Physical Education, indeksiranim u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama.

Za ovu konferenciju otvoren je poziv za dvije nagrade: za najboljeg mladog istraživača i najbolju ženu u nauci. Za mlade naučne snage, studente master i doktorskih studija iz regiona, organizovana je  obuka Centralno-evropskog programa razmjene univerzitetskih studija - CEEPUS, na temu „Kako pripremiti, napisati i objaviti naučni rad u sportskoj nauci“, navodi aktivnosti profesor Bjelica.

Prošle godine je ova konferencija okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta. Tokom prethodnih 16 godina održavala se u Baru, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi i Podgorici.

 

Program konferencije je dostupan na linku:  

http://csakademija.me/conference/scientific-programme.html

 

 

https://volimpodgoricu.me/2019/03/25/sve-je-spremno-za-najveci-naucni-dogadjaj-u-sportu/ 

https://m.cdm.me/sport/ostali-sportovi/sve-je-spremno-za-veliku-konferenciju-u-dubrovniku/

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.