Stranica 4




Konkurs za izbor dekana FSNK

25.05.2015. 12:11

Doc. dr Stevo Popović V.D. dekana

Stevo Popović izabran za v.d. dekana Fakulteta za sport ("Vijesti", 15. maj 2015.g.)

Popović zamijenio Vujovića ("Dan", 16. maj 2015.g.)

16.05.2015. 02:38

Dopis dekanima o roku za izmirenje školarine

14.05.2015. 11:06

Otvorena XII Međunarodna naučna konferencija CSA

Pozdravna riječ prof. dr Duška Bjelice, predsjedavajućeg XII-te Međunarodne naučne konferencije CSA pod nazivom „Transformacioni procesi u sportu“, Podgorica – 03.04.2015. godine

Nakon skoro godinu dana intenzivnog rada na pripremi ove Konferencije sa zadovoljstvom možemo konstatovati da se uloženi trud isplatio i da će naš posao donijeti vidljive rezultate adekvatne i primjenjljive u našoj struci. Naravno za one koji to žele i razumiju. Za to zasluge ne pripadaju samo nama već uvaženim i eminentnim učesnicima iz 22 države sa 4 kontinenta koji će u toku trodnevnog rada na više nivoa, u raznim oblastima i sa mnogo aspekata dati svoja viđenja na temu transformacionih procesa u sportu. Na ukupno 94 prihvaćena i pažljivo odabrana rada potpisuje se 166 autora i koautora.

Iako postoje individualni sportovi, bavljenje sportom ne može da bude individualno, jer su i pojedinci, čija je specijalnost individualni sport, uključeni u rad sa trenerima i ostalim sportistima u sportskoj organizaciji. Svaka sportska organizacija, svi klubovi i slični organizovani ili neorganizovani skupovi pojedinaca, koji se sistematski bave sportom, nazivaju se sportskim grupama.

Čas treninga je cjelovit, logički zaokružen, vremenski ograničen dio trenažnog procesa, sa stalnim sastavom učesnika približno jednakih predznanja, tokom kojeg se, zajedničkim radom trenera i sportista, rješavaju određeni tehničko-taktički i kondicioni zadaci. Iako pojedinačni čas treninga predstavlja jednu cjelinu, valja imati na umu da je on samo dio u nizu, konkretnim elementima bogate i raznovrste cjeline, povezan i spojen kako sa prethodnim, tako i sa narednim treninzima, koji su objedinjeni opštim ciljem, prije svega za uspješno završavanje aktuelnog ciklusa takmičenja.

Upravo izvornost tematskog okvira naše Konferencije, koji sadržajnošću zahvata širinu svih potrebnih sportskih postulata ukazuje da naša želja da dosegnemo do toga šta su to danas sportska dostignuća u mnogim sportskim kategorijama i da im se sa naučnim i spisateljskim senzibilitetom da ovovremenski značaj.

Svi prezentovani radovi će biti objavljeni u našim međunarodnim časopisima Sport Mont i Montenegrin Journal of sport science and medicine koji se trenutno nalazi u 46 međunarodnih indeksnih baza što sa ponosom stalno ističemo.

Posebno bih se zahvalio na pruženoj pomoći Priređivačkom i Naučnom odboru konferencije, zatim Počasnom odboru na celu sa predsjednikom Vlade Crne Gore gospodinom Milom Djukanovicem i Organizacionom odboru kao i rektoru UCG sa svojim saradnicima koji su nesebično podržali ovaj skup i svojskim zalaganjem i velikom posvećenšću doprinijeli da danas u Crnoj Gori imamo uspješnu sportsku priču sa gledišta novih metodologija i tehnologija rada u sportu.

Smatramo da samo tako možemo dalje.

 

Izjava doc. dr Steva Popovića za Radio Crne Gore (tonski zapis):

 


Održana XII Međunarodna konferencija „Sportska dostignuća“ (Ministarstvo prosvjete Crne Gore, 3. april 2015.g.)

04.04.2015. 01:08

Održana konstitutivna sjednica Počasnog odbora konferencije „sportska dostignuća“

Veća međunarodna vidljivost i osnaživanje prepoznatljivog kvaliteta crnogorskog sporta zajednički je zadatak akademske, društvene i sportske zajednice, a udruženim i posvećenim radom ti ciljevi se mogu i ostvariti. To je poruka koju je na večeras održanoj prvoj, konstitutivnoj sjednici uputio Počasni odbor međunarodne naučne konferencije ,,Sportska dostignuća“, kojim predsjedava premijer Milo Đukanović. U razvoju sporta u Crnoj Gori veliku ulogu i odgovornost ima i akademska zajednica Univerziteta Crne Gore, kroz uspješni višegodišnji rad na promociji, izučavanju i istraživanju sportskih nauka. Posebnu pažnju, svakako, zavređuju događaji poput predstojeće međunarodne konferencije, koja će okupiti vodeće svjetske autore iz oblasti sportskih nauka.

,,Sport predstavlja najprestižniju djelatnost u našoj državi, kojom se Crna Gora danas najubjedljivije predstavlja na međunarodnom tržištu. Zato moramo obezbijediti šire razumijevanje i podršku ukupne društvene zajednice ljudima koji su velikim pregnućem doprinijeli tim rezultatima. Važno je razvijati i naučnu dimenziju u oblasti sporta, za šta su zaslužne institucije poput Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje“, istakao je premijer Đukanović.

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić naglasila je da sport značajan za vrijednosno ozdravljenje čitavog društva, a Univerzitet predano radi na razvoju njegovog naučno-istraživačkog aspekta.

Podsjetimo, članovi odbora su i: ministarka nauke Sanja Vlahović, ministar prosvjete i predsjednik Rukometnog saveza Predrag Bošković, gradonačenlnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta mr Dušan Simonović, direktor Uprave za mlade i sport Igor Vušurović, predsjednik Atletskog saveza Milorad Vuletić, predsjednica Skijaškog saveza Vesna Medenica, predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Srđan Kovačević, rukometni trener Dragan Adžić, vaterpolo trener Petar Porobić, fudbalski trener Miodrag Božović, rukometašica Katarina Bulatović, vaterpolista Nikola Janović, džudista Srđan Mrvaljević, sportski direktor Ženskog rukometnog kluba ,,Budućnost” Bojana Popović, profesor novosadskog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Zoran Milošević i profesor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja iz Sarajeva i potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo.

Predsjednik priređivačkog odbora prof. dr Duško Bjelica upoznao je prisutne sa detaljima organizacije 12. Međunarodne naučne konferencije o transformacionim procesima u sportu ,,Sportska dostignuća“, koja se održava od 2. do 5. aprila u Podgorici. Konferencija će ove godine okupiti preko 160 vodećih svjetskih autora i istraživača u oblasti sportskih, društvenih i humanističkih nauka i medicine iz 22 zemlje. Skup organizuju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore.


Održana konstitutivna sjednica Počasnog odbora konferencije „Sportska dostignuća” (Vlada Crne Gore, 25. mart 2015.g.)

Đukanović: Sport predstavlja najprestižniju djelatnost u našoj državi ("CdM", 25. mart 2015.g.)

Đukanović: Sport je najprestižnija djelatnost u zemlji ("Vijesti", 25. mart 2015.g.)

UCG: Unapređivati međunarodnu vidljivost crnogorskog sporta ("Portal Analitika", 25. mart 2015.g.)


(Klik na sliku za uvećanje)

26.03.2015. 12:42



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.