Stranica 7




Odbranjena prva doktorska disertacija na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje UCG u Nikšiću

Aldijana Muratović, saradnik u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore u Nikšiću, uspješno je danas odbranila doktorsku tezu, prvu od osnivanja Fakulteta. Ujedno, to je i prvi doktorski rad u Crnoj Gori iz oblasti fizičke kulture, odnosno iz sporta uopšte.

Komisiju za odbranu disertacije ,,Komparativna analiza biomotoričkog statusa rukometaša i nesportista u kadetskom uzrastu Crne Gore'' činili su prof. dr Duško BJelica, prof. dr Georgi Georgiev, prof. dr Dobrislav Vujović, prof. dr Rašid Hadžić i prof. dr Veselin Jovović. Mentor prve doktorske disertacije u Crnoj Gori iz oblasti sporta je prof. dr Duško Bjelica.


UCG: Prva doktorska disertacija iz oblasti sporta ("Portal Analitika", 22. oktobar 2014.g.)


Odbrana prve doktorske disertacije u oblasti sporta ("Cafe del Montenegro", 22. oktobar 2014.g.)


Odbranjena prva doktorska teza iz sporta ("Pobjeda", 23. oktobar 2014.g.)


Odbranjena prva doktorska disertacija u oblasti sporta ("Cafe del Montenegro", 23. oktobar 2014.g.)


Prvi doktorat u Crnoj Gori iz oblasti sporta i fizičke kulture ("Pobjeda", 22. oktobar 2014.g.)


Prvi doktorat u Crnoj Gori iz oblasti sporta i fizičke kulture ("Vijesti", 23. oktobar 2014.g.)


Odbranjena prva doktorska disertacija iz oblasti sporta ("Pogled", 23. oktobar 2014.g.)

24.10.2014. 16:52

Naučna konferencija CSA sve prepoznatljivija u naučnoj javnosti


Bjelica: Naučna konferencija koju organizuje CSA postaje sve prepoznatljivija na svim kontinentima ("Vijesti", 5. oktobar 2014.g.)

07.10.2014. 19:37

Odluka - Doc. dr Jovica Petković vršilac dužnosti dekana FSNK

19.09.2014. 00:41

Bjelica odlazi prije isteka mandata

18.09.2014. 11:24

Publikovan novi broj stručnog časopisa Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine

Nalazi se u 25 međunarodnih indeksnih baza

Ovih dana iz štampe je izašao najnoviji broj Medjunarodnog časopisa Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine koji izdaje Crnogorska sportska akademija iz Podgorice.

Uredništvo je preuzelo inicijativu u smjeru indeksiranja časopisa i njegove što bolje vidljivosti u širokim naučnim krugovima. Iz tog razloga je formiran tim koji je imao zadatak da prepoznaje prednosti i slabosti časopisa te ih predstavi uredništvu, koje je, odmah potom, donosilo preporuke koje su uslovile da se povećaju šanse za uspješno indeksiranje. Trenutno, Montenegrin Journal of Sports Sciences and Medicine je prepoznat u 25 međunarodnih indeksnih baza i kao takav predstavlja realnog kandidta za dobijanje impakt faktora, koji predstavlja mjerilo vrijednosti, u Thomson Reuters-ovoj bazi u kojoj se još uvijek procjenjuje. Kao takav je lider u Crnoj Gori, a glavni urednik je prof. dr Duško Bjelica, koji ima zamjenike iz pet država.

Ako je ikada neka oblast imala potrebu za većom pažnjom za teorije i istraživanja, sportske nauke i sportska medicina je danas sigurno imaju. Udio časopisa iz oblasti sportskih nauka i sportske medicine u ukupnom broju časopia su zanemarljivi, najviše iz razloga što postoji samo 81 časopis u navedenoj oblasti koji je prepoznat kod renomirane kuće “Thomson Reuters” u 2014.godini. Iako je participacija sportskih časopisa nedovoljna i veoma niska, njihov doprinos razvoju sportskih sistema širom svijeta je veoma značajan. Imajući sve navedeno na umu, grupa poletnih profesora sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu Crne Gore i članova Crnogorske sportske akademije iz Podgorice zaplovili su putem otkrivanja novih naučnih zakonitosti u oblasti sportskih nauka i sportske medicine i osnovali novi časopis čiji je prvi broj izašao u septembru 2012. godine, prisjeća se doc. dr Stevo Popović odgovorni urednik časopisa.

Tokom protekle tri godine, časopis je doživio velike promjene. Dakle, u skladu sa svojim kontinuiranim rastom, prije svega je osigurana uredna i pravovremena publikacija najnovijih naučnih radova. U skladu sa tim, došlo je do značajnog rasta pristiglih članaka za objavljivanje koji ukazuju na sve veće zanimanje naučnika iz svih djelova svijeta za objavljivanje svojih naučnih rada u našem časopisu. Časopis je u proteklom periodu objavio, prosječno po pet članaka, u svakom od svojih brojeva koji su izlazili šestomjesečno, dok su dosadašnji autori čiji su radovi prošli rigoroznu evaluaciju bili iz Hrvatske, SAD-a, Švedske, Portugala, Španije, Austrije, Švajcarske, Francuske, Češke, Turske, Indije, Srbije, Japana, Brazila, kao i iz Crne Gore, kaže doc. dr Stevo Popović.

Takođe je vrijedno podsjetiti da naš časopis pruža idealan forum za razmjenu informacija o aspektima sportskih nauka i medicine; svih klinički aspekata vježbi, zdravlja i sporta; fiziologije vježbanja i biofizičkih istraga sportskih performansi; sportske biomehanike; sportske prehrane; rehabilitacije, fizioterapije; sportske psihologije; sportske pedagogije, istorije u sportu, sportse filozofije, sociologije sporta, sportskog menadžmenta; i svih aspekata naučne potpore sportskim trenerima iz prirodnom, društvenom i humanističkih oblasti, u različitim formatima: originalnim i preglednim radove, editorijalima, kratkim izvješćima, i dr.Naposljetku, želimo potaknuti više doprinosa iz naučne zajednice i industrijske prakse kako bi se osigurao nastavak uspješnog razvoja našeg časopisa. Autori, recenzenti i urednici su uvijek dobrodošli. Takođe, pozdravljamo komentare i predloge koji bi mogli poboljšati kvalitet časopisa, ističe docent Popović.

15.09.2014. 23:43



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.