Stranica 26




Specijalna plaketa košarkaškom treneru Dušku Ivanoviću

NA FAKULTETU ZA SPORT I FIZIČKO VASPITANJE U NIKŠIĆA
POVODOM JUBILEJA OSNIVANJA FAKULTETA - DODIJELJENA JE
SPECIJALNA PLAKETA KOŠARKAŠKOM TRENERU DUŠKU IVANOVIĆU

Duško Ivanović istakao da je impresioniran onim što je vidio na nikšićkom fakultetu 9.avgusta 2011.godine.

Za doprinos u radu i podizanju ugleda Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića na regionalnom nivou i jačanju međunarodne saradnje, prof. dr Duško Bjelica, dekan te visokoškolske obrazovne i naučne institucije je u utorak, 9. avgusta 2011.godine u Nikšiću uručio specijano priznanje Dušku Ivanoviću , košrakaškom stručnjaku i sadašnjem treneru Kaha Laboral u Španiji.

Duško Ivanović spada u red najcjenjenijih evropskih košarkaških trenera, a nekadašnji ’’snajper’’ podgoričke Budućnosti ,kao igrač, dva puta bio na krovu Evrope s jednim od najboljih klubova nekadašnje Jugoslavije splitskom Jugoplastikom. Kapiten šampionskog tima bio je i najbolji sportista SFRJ u izboru „Sportskih novosti“.

Paralelno s okončanjem igračke počela je njegova trenerska karijera, u švajcarskom Friburgu, s kojim je tri sezone uzastopno bio prvak i osvojio jedan Kup, a s francuskim Limožem takođe je osvojio Kup i titulu prvaka, a iste sezone trijumfovao u Kupu Radivoja Koraća.

Predvodio je košarkaše Baskonie iz Vitorije do dvije titule prvaka španske ACB lige, prvu pod imenom Tau Keramika, a drugu kao Kaha Laboral. Uz to, podigao je četiri trofeja namijenjena osvajaču španskog Kupa kralja, tri u Vitoriji i jedan na klupi Barselone. Sa Tau Kermikom se domogo i španskog Super kupa, a proglašen je najboljim trenerom u najjačoj evropskoj ligi 2001. godine.

Duško Ivanović je tri godine bio i selektor reprezentacije Švajcarske.

Prof. Bjelica je istakao da je zadovoljan na uspostavljenoj saradnji sa Duškom Ivanovićem i da kod članova VIjeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje nije bilo dileme oko dodjele vrijednog priznanja, kako su naveli za evropskog košarkaškog barda.

Duško Ivanović,košarkaška legenda između ostalog je rekao: ’’Zahvalan sam na priznanju i posebno sam zadovoljan što ono dolazi od crnogorskog Fakulteta. Sigurno je da sam ponosan zbog ovog priznanja. Dugo radim u inostranstvu, nikad ne znam koliko ću još raditi, ali mi je uvijek bila čast da predstavljam svoju zemlju. Impresioniran sam onim sto sam vidio, radostan sam zbog činjenice da mladi ljudi na ovom Fakultetu imaju odlične uslove, a samim tim i mogućnost da postignu izvanredne rezultate.Nadam se da će i oni jednog dana kao treneri to znanje prenositi na mlade sportiste, istakao je Ivanović.

14.08.2011. 16:40

Riječ zahvalnosti dekana prof. dr Duška Bjelice, nakon reizbora za novi mandat

Riječ zahvalnosti dekana prof. dr Duška Bjelice, nakon reizbora za novi mandat na sjednici Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, 11.07.2011. godine

Poštovane kolege, prije svega dozvolite mi da se javno zahvalim svima vama koji ste mi i u drugom mandatnom periodu ukazali povjerenje i predložili me za funkciju dekana. Priznajem da nijesam ravnodušan, ali isto tako vidim pred sobom jednu još veću obavezu da i dalje više nego do sada, istrajemo na daljem razvoju našeg fakulteta koji se već dobro pozicinirao ne samo u Crnoj Gori već i u cijeloj Jugoistočnoj Evropi, pa i dalje. O tome govore i 15 međunarodnih sporazuma o naučnoj i stručnoj saradnji sa prestižnim univerzitetima i fakultetima iz mnogih evropskih gradova.

Prikazani film o mom i radu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, o periodu koji je za nama i koji smo sada zajedno pogledali ovdje, pokazao je slikom i riječju gdje smo trenutno i koliki smo put prevalili i koliko se čega tokom toga puta učinjelo. To je sigurno mnogo i sa nadljudskim naporima je ostvareno. A da li se moglo i više. Jeste, da ne mislim tako, ja se sigurno nebih prihvatio izazova koji je ispred mene i pred nama svima. Jer uvijek se može i mora više. To nam nalažu evropski standardi kojima moramo da težimo i postavljamo ih uvijek i samo pred sobom, pred našim kolegama i svim našim studentima.

Da li treba obećavati da ćemo unaprijediti nastavni proces, da ćemo poboljšati uslove rada, da ćemo brinuti o studentima i uslovima u kojima treba da se školuju i stiču znanja, da ćemo osavremeniti studijske programe i dalje osnivati nove , da ćemo magistarske i doktorske studije podići na jedan regionalno prepoznatljiv nivo, da će se sad nakon dobijanja licence za obavljanje naučno-istraživačke djelatnosti u potpunu funkciju staviti Centar za funkcionalno dijagnostikovanje sportista,da ćemo biti veoma posvećeni poštovanju etičkog kodeksa na Univerzitetu Crne Gore, da ćemo i dalje sarađivati sa lokalnom upravom , državnim organima, sportskim i naučnim institucijama i naravno uvijek i prije svega sa Vladom Crne Gore koja nas je i osnovala. To je naša obaveza, kao što je naša obaveza poštovanje ustavnih i zakonom propisanih normi i onoga što iz toga proizilazi. To nije program rada, to se valjda podrazumijeva da tako treba i mora biti. Na tome ću insistirati kao i na transparentnosti i legalizmu u radu. Naravno i sve odluke nadležnih organa Univerziteta Crne Gore čiji smo dio sistema.

U skladu sa svojim mogućnostima ću se i dalje boriti za podizanje studentskog standarda, za poštovanje usvojene strategije o daljem razvoju fakulteta, o implemetaciji Strategije uvođenja kvaliteta u obrazovni proces i istraživanja, pitanjima kontrole kvaliteta, cjeloživotnog učenja, ustanovljavanje programa za mobilnost istraživača, mogućnosti lakšeg zapošljavanja naših svršenih studenata, daljem jačanju međunarodne saradnje, ...........

Svjestan sam da se naučno – istraživački rad ne može odvojiti od obrazovnog procesa, ali jačanjem i podizanjem kvaliteta na obadva polja itekako dajemo veći pečat stvaranju novih vrijednosti i postizanju asimilacije većeg znanja. A to nam je primarni cilj.I da ta znanja stavimo u funkciju sporta i mladih, i naravno na podizanju zdravlja naše nacije.

Javno pozivam i sve one koji nijesu trenutno angažovani na našem fakultetu a koji smatraju da su ovaldali potrebnim znanjem i koji smatraju da ga mogu staviti u funkciju realizacije međunarodnih projekata, projekata koji se realizuju udruživanjem više subjekata, koji su svojim naučnim radom zavrijedili međunarodnu pažnju kroz dosadašnja dostignuća u nauci i međunarodnim projektima. Znači, one koji smatraju da su spremni da udruženim znanjem možemo ostvariti da naše projekte od nacionalnog interesa finansira država ili međunarodni donatori. Ipak, priznajem, da takvih ponuda od stručnjaka van ovog fakulteta nijesmo imali do sada, od svog osnivanja. Istina, zašto ne reći, bilo je ponuda, ali su bile samo i jedino lične prirode i potpuno jednosmjerne, bez naučne težine i vizije, isključivo za zadovoljavanje svojih ličnih potreba i nerealnih želja.

I dalje ću raditi na afirmaciji mladih, ambicioznih,stručnih, znanjem naučno profilisanih, međunarodno priznatih i već dokazanih kadrova i pokušati da im omogućim adekvatnu poziciju, a svim raspoloživim zakonskim sredstvima ću se i dalje boriti protiv pseudostručnjaka.

U sportu i sportskoj nauci, kao i u svakoj drugoj životnoj djelatnosti, naravno postoje uglavnom dvije staze kojima se ide. Jedna, na kojoj se mašti nesputano pušta na volju, na kojoj se neobuzdano prepliću fikcija i poluistina, na kojoj, dakle ne postoje nikakve ograde i nikakve skrupule, i na kojoj je, bez zazora i sramote sve moguće. Na toj i takvoj stazi, nalazila se uglavnom naša struka u jednom dužem vremenskom periodu i njeni protagonisti. To je bila i mogućnost da se razmnože i razmahnu razni pseudostručnjaci, koji su na krajnje neadekvatan način djelovali u fizičkoj kulturi.

Shodno tim okolnostima , na takvom tlu, naša struka se teško mogla naći na ovoj drugoj, dužoj stazi, na onoj stazi koja je skopčana sa odgovorno programiranim, predanim radom sa postupnim i sigurnim koracima, i koja je isključivo popločana stečenim znanjem, entuzijazmom, sportskom fernesom i naučnom istinom, idejom povezivanja sa savremenim trendovima, timskim radom, uvažavanjem boljeg ...

Nema sumnje, da se na ovoj drugoj strani našao naš Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore sa sjedištem u Nikšiću i da smo svojim radom dokazali kako se i u najtežim vremenima može braniti i odbraniti dostojanstvo naše struke.

I ma kako to zvučalo malo znamo da najbolje putuje onaj koji učini put lakšim onima koji prolaze poslije njega.

Trudićemo se i dalje da prvo shvatimo pa onda da budemo shvaćeni i da idemo zacrtanom trasom, putem znanja i istine.

Hvala vam na pažnji, na jednoglasnoj i istinskoj podršci.

Živjeli!

16.07.2011. 01:03

Odluka o izboru dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje

Na osnovu člana 39 i člana 55 Statuta Univerziteta Crne Gore, a shodno Pravilniku o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora(dekana) Univerziteta Crne Gore, Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje održanoj 11.07.2011.godine, donijelo je:

O D L U K U

Prof.dr Duško Bjelica, vanredni profesor Univerziteta Crne Gore, predlaže se za dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića za mandatni period 2011-2014. godina.

OBRAZLOŽENJE

Shodno Pravilniku o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora (dekana) Univerziteta Crne Gore, Izborna komisija sprovela je postupak izbora dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića za mandatni period 2011-2014.godina.

Na sjednici Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje održanoj 11.07.2011.godine tajnim glasanjem za kandidata za dekana prof.dr Duška Bjelicu glasalo je svih 9(devet) prisutnih članova Vijeća, od ukupnih 10(deset) članova koliko broji Vijeće Fakulteta.

Shodno tome odlučeno je kao u dispozitivu ove odluke.

D E K A N
Prof.dr Duško Bjelica

Dostavljeno:
- a/a
- Upravnom odboru

11.07.2011. 18:54

VODIČ KROZ STUDIJE Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje za 2011. godinu

vodic 2011 FSNK

 

Preuzmite VODIČ KROZ STUDIJE Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje za 2011. godinu

 

31.05.2011. 12:49

Na Univerzitetskom prvenstvu CG u karateu najuspješniji Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

U nedelju, 22. maja održano je VII Univerzitetsko karate prvenstvo Crne Gore, u organizaciji Sportskog saveza univerziteta Crne Gore. Takmičenje je održano u borbama i katama pojedinačno i ekipno.







Na takmičenju su učestvovali studenti – karatisti sa pet fakulteta (tri univerziteta Crne Gore).

U ukupnom plasmanu, najuspješniji univerzitet je Univerzitet Crne Gore, a za najuspješniji fakultet proglašen je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, sa 9 osvojenih medalja (2 zlatne, 2 srebrne i 5 bronzanih):

I mjesto
- ekipno kate (ž)
- Dejan Jovović (borbe, +84 kg)

II mjesto
- Nina Ražnatović (kate)
- Relja Novaković (kate)

III mjesto
- ekipno borbe (m)
- Ružica Maksimović (kate)
- Relja Novaković (borbe, -84 kg)
- Vukajlo Čabarkapa (borbe, -84 kg)
- Jovan Radulović (borbe, -67 kg)

Studente ovog fakulteta su vodili doc. dr Jovica Petković i mr Nela Tatar.

26.05.2011. 12:42



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.