Mladi na stazama uspjeha svojih seniora




Mladi na stazama uspjeha svojih seniora

FOTO GALERIJA

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su nastavili sa antropometrijskim mjerenjima van granica naše zemlje, pa su u utorak 21. maja realizovali mjerenje fudbalera kadetskog i juniorskog uzrasta nogometnog kluba Široki Brijeg u istom gradu. 

Mjerenja su realizovali prof. dr Duško Bjelica, mr Jovan Gardašević, mr Ivan Vasiljević i prof. dr Marin Ćorluka sa FPMOZ Sveučilišta u Mostaru.

Nogometni klub Široki Brijeg je jedan od najuspješnijih članova Premijer lige Bosne i Hercegovine i svake sezone igra kvalifikacije za Ligu Evrope. Juniori kadeti ovog kluba su uvijek medju najboljim timovima u BiH, kaže profesor Ćorluka.

Detaljan uvid u parametre metabolizma, procentualne vrijednosti masti i mišićne mase kao i segmentnu analizu potkožnog masnog tkiva imali su na uvid rukovodilac nogometne škole NK Široki Brijeg Toni Karačić, trener juniora Ante Kokić i treneri kadeta Niko Kovačić i Stanko Bubalo koji su prisustvovali mjerenjima. Treneri su sa uspjehom nastupali za Široki Brijeg, dok je trener Stanko Bubalo bio član i igrač Osijeka, Hajduka iz Splita i nekoliko klubova u Austriji.

Profesor Bjelica je izrazio zadovoljstvo dobijenim rezultatima i naveo da rukovodstvo NK Široki Brijeg, koji sa uspjehom nastupa u Premijer ligi BIH, ne treba da brine o svojoj budućnosti. On je takođe naglasio i da fudbal pripada grupi polistrukturalnih cikličnih i acikličnih kretanja i da analogno tome morfološka dijagnostika kod mladih fudbalera ima osnovni i temeljni značaj.

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/46713-testirani-niksicki-kadeti-i-omladinci-dvostrukog-uzastopnog-sampiona

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/45347-kadeti-i-omladinci-aktuelnog-prvaka-bih-na-testu

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/45348-antropometrijskim-testiranjem-kadeta-i-omladinaca-ofk-titograda-do-boljeg-treninga

https://www.hercegovina.info/vijesti/sport/nogomet/nk-siroki-brijeg-mladi-na-stazma-uspjeha-svojih-seniora-164235#news_view

https://m.cdm.me/sport/fudbal/mladi-na-stazama-uspjeha-seniora/

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.