Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 17.06.2019

Prof. dr Goran Sporiš: Sportske nauke u Crnoj Gori mogu se mjeriti sa svijetomX

Sa pročelnikom Ureda za međunarodnu saradnju i redovnim profesorom Kineziološkog fakulteta u Zagrebu dr Goranom Sporišom razgovarali smo za sajt Univerziteta Crne Gore. Teme za koje se interesuje u naučnostraživačkom radu prof. Sporiš su analiza izvedbe u sportu, naučna istraživanja iz područja kineziologije, upravljanje u području sporta i kineziologije, treniranje, testiranje vrhunskih sportista, rast i razvoj u odnosu na sportsku izvedbu.

-Trenutni moj fokus istraživanja je uticaj fizičke aktivnosti na mozak. To je dio do kojeg su došli nastavnici sa Harvarda, pogotovo John J. Ratey, koji je objavio knjigu „Spark“ 2003. godine, dobivši fenomenalnu spoznaju da su djeca u školama, koja su dolazila prije početka nastave i radila fitnes, sat vremena kardio aktivnosti, bila bolja u svim testovima matematike, nauke i ostalog. Sportski naučnici imaju tu moć da stvaraju nove moždane stanice, a ostali profesori da ih  snabdiju neophodnim informacijama. Evolucija je dovela do sve više gojaznih danas. Vi se lakše možete skinuti sa drogImagee, alkohola ili nekih drugih stvari, jednostavno to prestane, a hranu trebate permanentno jesti. Kada uključite televiziju, ljudi ili pripremaju hranu, ili jedu, ili razmišljaju ili konzumiraju nešto, a potom odmaraju. I sad je na društvima da li će se uhvatiti sa tim izazovom, napraviti najbolju moguću stvar - prevenciju u vidu tjelesne aktivnosti, a ona treba početi u predškolskom uzrastu, u vrtićima, školama, treba osigurati djeci da se bave sportom. Postoji podatak da tokom nastave fizičke i zdravstvene kulture, djeca su u prosjeku aktivna 11 minuta. Treba osigurati da je dijete aktivno svaki dan bar sat vremena, u vremenu dominacije nezdrave tehologije u njihovim životima, navodi naš sagovornik.

Profesor Sporiš smatra da su, osim istraživanja, najbitniji međunarodni kontakti. Pohvaljuje prof. dr Duška Bjelicu i prof. dr Steva Popovića sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore zbog afirmacije međunarodne saradnje, kao i sami Univerzitet Crne Gore jer finansira naučnu izvrsnost prilikom objave radova u WOSU.

- Ovo što ste napravili sa konferencijom koju radite i iskorak koji ste napravili sa konferencijom u Dubrovniku, napravilo je takav međunarodni uticaj, da sad svako zna za vaš fakultet i za vašu nauku. Vi imate fenomenalne naučne časopise. Mi imamo časopis „Kinesiology“ koji ima tradiciju od 1971. godine, a vi ste sa vašim časopisima koji imaju tradiciju od nekoliko godina po impakt-faktoru praktično tu negdje. To samo govori o finoj, promišljenoj strategiji „kako i na koji način“. Svake godine, koliko vas pratim, podižete ljestvicu, i podatak da su prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore) objavili rad u „Nature“, znači da nema boljeg dostignuća, kada je nauka u pitanju. To je časopis sa jednim od najvećih impakt-faktora, koji vam omogućuje vidljivost svuda, a citati su ono što diže vaš Univerzitet na Šangajskoj listi. Bez međunarodnog povezivanja ne možete napraviti ništa. Sportske nauke u Crnoj Gori se, zbog svega toga, mogu mjeriti sa svijetom.  Koliko profesor Goran Sporić vrijedi? Vrlo egzaktno – koliko citata ima, koliko projekata ima i koliko puta je pozvan na naučne konferencije. Koliko vrijedim kao predavač? Kolika mi je prosječna ocjena od studenata koji me slušaju. U nauci je sve vrlo lako mjerljivo. Ja mogu misliti o sebi šta god hoću, ali ako ja nemam citate, ako nemam publikacije, ako me niko ne zove, onda nijesam baš nešto posebno, navodi profesor Sporiš.

Što se tiče naše međunarodne aktivnosti, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, predvođen prof.dr Damirom Knjazom, povezao se sa Beijing Sport University iz Kine, pa je na KIF došlo 35 Kineza koji godinu dana slušaju predmete na engleskom jeziku, a najava je da naredne godine bude 100 studenata. Prof. Lidija Petrinović Zekan je dovela negdje oko 20 studenata koji su iz Koreje, koji su došli na mjesec dana, a najave su dolazaka i za ubuduće.

-Ono što je fenomenalno je naša ljetnja škola na Korčuli i od kad smo u EU, u okviru Erasmusa, imamo svake godine ovdje oko 30 dolazećih studenata, ali, takođe, naši studenti odlaze jer mogu slobodno birati u sklopu Erasmusa slične fakultete gdje imamo potpisane bilateralne ugovore. Profesor Dragan Milanović, naš profesor emeritus, zaslužan je za popularizaciju časopisa i konferencije „Kinesiology“, koja je napravila da budemo međunarodno prepoznatljivi, i mi trenutno jesmo vodeći Kineziološki fakultet i odlično stojimo i na Sveučilištu.  Pokušavamo biti na vezi sa sportskim savezima, jer smo im podrška, naročito sa Hrvatskim nogometnim savezom, činjenica je da u Hrvatskoj dominiraju loptaški sportovi i mnogi poznati treneri su završili studije na KIF-u, a pojedini njegovi profesori su angažovani i u praksi kao kondicijski treneri, tako da je jaka i bliska veza fakulteta sa sportom, navodi prof. Sporiš. On ustvrđuje da treba afirmisati i individualne sportove, da su u Hrvatskoj trenutno vrlo popularni hokej na ledu i hokej na travi, ali da uspjeh zavisi od stručnosti i entuzijazma onih koji vode saveze i treniraju zainteresovane, a uslov za uspjeh u promociji određenog sporta je ulazak u škole, a nakon toga i u medije. 

 

Tekst: Dr Miomir Maroš

 

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/243925/sportske-nauke-u-cg-na-nivou-svjetskih.html

https://portalanalitika.me/clanak/337367/sporis-sportske-nauke-u-crnoj-gori-mogu-se-mjeriti-sa-svijetom

 

Broj posjeta : 558