Odobreno finansiranje projekta pod nazivom "European Fitness Monitoring System" u okviru Erasmus+ Sport programa




Odobreno finansiranje projekta pod nazivom "European Fitness Monitoring System" u okviru Erasmus+ Sport programa

Predlog projekta pod naslovom „Evropski sistem praćenja fitnesa (EUFITMOS)“ prijavljen u okviru programa Erasmus +: Saradnja u partnerstvu na sportskom polju i neprofitnim evropskim sportskim događajima, prihvaćen je za trogodišnje finansiranje od strane evropske agencije EACEA. Pored Fakulteta za sport i fizičku vaspitanje Univerziteta Crne Gore, u realizaciji ovog projekta učestvovaće i Fakultet ljudske kinetike Univerziteta u Lisabonu iz Portugalije (koordinator), Udruženje za razvoj omladinskog sporta iz Portugalije, Tehnički univerzitet iz Minhena iz Njemačke, Sportski savez Slovenije iz Slovenije, Univerzitet Aristotel iz Soluna iz Grčke i Univerzitetska fondacija Isabel I iz Španije.

Predstavnici Univerziteta Crne Gore su prof. dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i dr Jang Cang, rukovodilac Centra za dijagnostiku u sportu.

Slijedeći evropske preporuke za praćenje kondicije, posebno kod mladih, i imajući u vidu resurse koji su već́ dostupni i nedovoljno se koriste u ovoj populaciji, cilj EUFITMOS projekta je stvaranje evropske mreže za praćenje kondicije kod mladih. Projekt EUFITMOS premostiće razlike između znanja, smjernica, koncepata za nadgledanje i ocjenjivanje, među zemljama i među različitim pokazateljima o kondiciji. Da bi se to postiglo, projekat je postavljen u tri osnovna cilja: [1] da bi se steklo bolje razumijevanje statusnih kvota adolescenta u Evropi i da bi se javni zdravstveni i obrazovni sektori informisali o nivoima kondicije (u rasponu od osnovne do srednje škole); [2] pretvaranje znanja, iskustava i rezultata iz nekadašnjih baterija za praćenje i ocjenjivanje kondicije u sveobuhvatan, odnosno primjenljiv: priručnik za standardizovano praćenje fitnesa, modul treninga za nastavnike fizičkog vaspitanja i priručnik za nastavnike fizičkog vaspitanja; [3] da se ​​stvori evropska mreža za praćenje kondicije kod mladih zasnovana na onlajn platformi. Više detalja o projektu može se prnaći u priloženim dokumentima.

Saradnička partnerstva na sportskom polju i neprofitnim evropskim sportskim događajima pružaju mogućnost razvoja, prenosa i primjene inovativnih praksi u različitim oblastima koje se odnose na sport i fizičke aktivnosti između različitih organizacija i aktera u sportu i van njega. Partnerstva za saradnju predstavljaju inovativne projekte koji imaju za cilj: [1] borbu protiv dopinga na donjem nivou, naročito u rekreativnim okruženjima kao što su amaterski sport i fitnes; [2] podržati prevenciju i podići svijest među dionicima koji su uključeni u borbu protiv namještanja utakmica; [3] podržavaju prevenciju, obrazovne i inovativne pristupe u borbi protiv nasilja, rasizma i netolerancije u sportu; [4] podržati implementaciju dokumenata EU politike u oblasti sporta i drugih relevantnih oblasti politike kao što su preporuke, smjernice, strategije politike itd. (Npr. smjernice EU o fizičkoj aktivnosti, smjernice EU o dualnoj karijeri sportista, principi dobrog upravljanja u sportu itd.). Poseban fokus biće stavljen na projekte koji se bave bazičnim sportovima.

https://www.mladiniksica.me/odobreno-finansiranje-projekta-pod-nazivom-european-fitness-monitoring-system-u-okviru-erasmus-sport-progra/

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.