Crnogorski časopisi u oblasti sportskih nauka nastavljaju da jačaju svoje pozicije u međunarodnim indeksnim bazama
Prema novoj listi indeksa uticajnosti, koja je objavljena u okviru "Index Copernicus" baze naučnih časopisa, crnogorski časopisi u oblasti sportskih nauka nastavili su sa trendom rasta uticajnosti, što pokazuju rezultati postignuti tokom prethodne godine.

- Časopis "Sport Mont" po prvi put dostiže trocifrenu vrijednost (Index Copernicus Value - ICV =100,00), što u najboljoj mjeri ukazuje na rapidno podizanje kvaliteta časopisa u proteklom periodu - ističe odgovorni urednik časopisa, dr Jovan Gardašević.

Sa druge strane, najuticajniji časopis u oblasti sportskih nauka "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine", takođe, u značajnoj mjeri unapređuje svoj uticaj u okviru ove međunarodne baze za rangiranje časopisa.

Glavni urednici časopisa, prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović su ukazali da je za ponos što su evaluatori, delegirani od relevantnog međunarodnog servisa u Poljskoj, ocijenili časopis sa najvišom ICV vrijednošću, kako do sada tako i u odnosu na druge crnogorske časopise (ICV=120,84).

- Sigurni smo da ovogodišnje rangiranje časopisa u okviru "Index Copernicus" baze naučnih časopisa predstavlja očigledan dokaz da redakcija našeg časopisa radi kvalitetno, a vjerujemo da će nastaviti u istom ritmu i da najsjajnije rezultate možemo očekivati u predstojećim godinama - navode urednici ovog časopisa.

I najmlađi crnogorski časopis u oblasti sportskih nauka "Journal of Anthropology of Sport and Physical Education" nije ostao nezapažen u rangiranju za 2018. godinu, već mu je po prvi put dodijeljen indeks uticajnosti (ICV=85,37).

- Časopis je osnovan 2017. godine i već u 2018. godini dostiže visok ICV index uticajnosti, što dokazuje, da smo od samog početka krenuli kako je od nas i očekivano - rekao je doc. dr Bojan Mašanović, glavni i odgovorni urednik časopisa. On je ukazao da je ovaj časopis u prvoj godini rangiranja postigao indeks uticajnosti  koji je u značajnoj mjeri veći nego što su ga postigli danas uticajni časopisi "Sport Mont" i "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine" u svojoj prvoj godini rangiranja.

Pored navedene indeksne baze i nekih manje značajnih baza, časopis "Sport Mont" indeksiran je i u prestižnoj SCOPUS bazi naučnih časopisa, dok je časopis "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine" indeksiran i u SCOPUS, ali i u Web of Science, odnosno ESCI bazi naučnih časopisa.

Više informacija o "Index Copernicus" možete pronaći na sljedećoj internet stranici: https://journals.indexcopernicus.com/

 

Image

https://www.aktuelno.me/crna-gora/crnogorski-casopisi-u-oblasti-sportskih-nauka-nastavljaju-da-jacaju-svoje-pozicije-u-medunarodnim-indeksnim-bazama/

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.