Prvi broj međunarodnog naučnog časopisa JASPE u 2020. godini  
Prvi broj međunarodnog naučnog časopisa JASPE u 2020. godini  

U najnovijem januarskom izdanju časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education-JASPE“ , objavljeno je 10 radova. Nakon recenzije, mjesto u novom broju su obezbijedili radovi autora iz Slovenije, Srbije, Turske, Bosne i Hercegovine, Omana, Albanije i Crne Gore.

Glavni i odgovorni urednik časopisa JASPE dr Bojan Mašanović navodi da su autori u ovom broju nastojali da odgovore na aktuelna pitanja iz oblasti plesa, rukometa, odbojke, rvanja, fudbala, atletike i košarke.

 „Dva rada se bave temom gojaznosti koja je veoma aktuelna u današnje vrijeme, a prvi put čitaocima će biti predstavljeni podaci o morfološkim i funkcionalnim karakteristikama pripadnika oružanih snaga različitih zemalja“, kazao je Mašanović.

 Časopis JASPE izdaje Montenegrosport, u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom.

 Za vrlo kratko vrijeme ovaj časopis je svojim radom dosegao indeksiranost u svjetskim naučnim bazama kao što su: DOAJ, Index Copernicus, Google Scholar, Crossref, ROAD.

Od 2017. godine, JASPE izlazi četiri puta godišnje, u januaru, aprilu, julu i oktobru svake godine, a do sada je objavio oko 137 naučnih radova iz oblasti antropologije, sporta i fizičkog vaspitanja.

Već u drugoj godini rada, 2018, ovaj najmlađi crnogorski časopis u oblasti sportskih nauka je bio zapažen u rangiranju, sa indeksom uticajnosti ICV=85,37. Urednik  Mašanović je ocijenio ovaj rezultat kao dokaz da je časopis krenuo pravim putem.

 „Cilju koji je zacrtan u predstojećem trogodišnjem periodu je da časopis bude što bolje indeksiran i prepoznat od svih relevantnih autora iz oblasti antropologije, sporta i fizičkog vaspitanja širom svijeta“ rekao je glavni urednik časopisa, dr Bojan Mašanović.

Uređivački tim ovog časopisa čine naučnici iz Brazila, Turske, Malezije, te naučnici iz regiona, Srbije, Hrvatske, Kosova, Bosne i Hercegovine.

Članci časopisa dostupni su na linku: http://www.jaspe.ac.me/ 

Sva izdanja časopisa Journal of Anthropology of Sport and Physical Education : https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/50130-sva-izdanja-casopisa-journal-of-anthropology-of-sport-and-physical-education

 

Medijske objave:

https://hercegovina.in/prvi-broj-medunarodnog-naucnog-casopisa-jaspe-u-2020-godini/

https://portalanalitika.me/clanak/356341/prvi-broj-medunarodnog-naucnog-casopisa-jaspe-u-2020-godini 

https://www.mladiniksica.me/objavljeno-10-radova-u-casopisu-jaspe/amp/

 

Image

 

 

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.