Počela CSA konferencija: Oko 200 naučnika o brojnim aktuelnim pitanjima iz sportskih i medicinskih nauka




Počela CSA konferencija: Oko 200 naučnika o brojnim aktuelnim pitanjima iz sportskih i medicinskih nauka

Internacionalna konferencija Crnogorske sportske akademije  počela je sa radom danas, putem Zoom aplikacije, u okviru koje će oko 200 naučnika iz 46 zemalja, sa svih strana svijeta, razmijeImageniti znanja, otvoriti i diskutovati na brojna aktuelna pitanja u oblasti sportskih i medicinskih nauka.

Predsjedavajući ove konferencije prof. dr Duško Bjelica je kazao da su šest plenarnih predavača svjetskog renomea  jedan od najvažnijih segmenata privlačenja pažnje međunarodne naučne javnosti, koja je, iz godine u godinu sve veća.

„U ovim vremenima, imamo posebnu odgovornost da nastavimo sa radom i razvijanjem saradnje sa prestižnim imenima nauke. Tim prije što smo dobili i podršku Centralne evropske inicijative CEI (Central European Initiative), koja podržava evropske integracije i saradnju na internacionalnom nivou. Naši plenarni predavači su profesori i naučni istraživači koji dolaze sa univerziteta u Turskoj, Portugaliji, Luksemburgu, Sloveniji i Hrvatskoj. Među njima su Selčuk Akpinar, Adilson Markes, Goran Garbilo, Hugo Sermento, Gregor Starc i Sandra Hek“, saopštio je predsjedavajući Bjelica.

Prema njegovim riječima, eskpertize kojima se bave predavači su usredsređene na veoma aktuelne teme iz svih oblasti sportskih nauka, uključujući fiziologiju i sportsku medicinu, društvene i humanističke nauke, biomehaniku i neuromuskularnu medicinu.

Pored plenarnih predavača, tokom trodnevnog programa, u okviru  Zoom aplikacije, učesnici će imati prilike da vide i čuju i izlagače oralnih i poster prezentacija, predavača u okviru predviđenih radionica, ali i da se uključe kroz diskusiju.

"Naučni radovi sa najprestižnijeg naučnog skupa u sportskim naukama ući će u Web of Science, globalnu bazu podataka. Time će aktivnosti učesnika biti još vidljivije. Prezentirani sažeci će biti objavljeni u Crnogorskom časopisu za sportske nauke i medicinu (Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine),  koji izdaju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu Crne Gore", istakao je predsjedavajući Bjelica.

Ovaj časopis je indeksiran u svjetskim bazama kao što su WOS, Scopus, Index Copernicus, DOAJ, SCImago, SPORTDiscus, ERIH PLUS, ProQuest, Open Academic Journals Index, Google Scholar, SHERPA/RoMEO, Crossref, NLM Catalog, Islamic World Science Citation Center, i ROAD.

Crnogorska sportska akademija organizuje konferenciju u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i drugim međunarodnim partnerima, kao i pod pokroviteljstvom tradicionalnih, ali i novih pokrovitelja.

Predsjedavajući Bjelica je istakao da je podrška partnera, među kojima posebno partnerskih univerziteta iz Francuske, Njemačke, Portugala, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Kosova, potom Univerziteta Crne Gore i univerzitetskih jedinica, kao i Crnogorskog olimpijskog komiteta, doprinijela da konferencija postane jedinstveni događaj u regionu, na domaćem i međunarodnom planu. U to ime, zahvalio se i rektoru UCG prof. dr Danilu Nikoliću i predsjedniku COK-a mr Dušanu Simonoviću.

"Posebno bih se zahvalio dekanu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje prof.dr Stevu Popoviću koji je, sa saradnicima, znalački pripremio i predvidio sve detalje za besprekorno održavanje ovog naučnog skupa u mjeri mogućeg", istakao je Bjelica.

Onlajn održavanje XVII izdanja konferencije uslovljeno je globalnom pandemijom i primjenom mjera za sprečavanje širenja virusa COVID 19.

Među svjetskom naučnom zajednicom CSA konferenciju promovisali su i Evropski koledž sportskih nauka (ECSS) koji je najavio kao događaj godine, pored sajta Internacionalne asocijacije učesnika olimpijske akademije IOAPA.

Naučnici koji su prijavili svoje radove za ovu konferenciju dolaze iz Ujedinjenog Kraljevsta, Rusije, Švajcarske, Turske, Tajlanda, Kine, Tajvana, Novog Zelanda, Španije, Italije, Slovačke, Kipra, Češke Republike, Egipta, Siera Leonea, Bugarske, Alžira, Belorusije, Burkina Fasoa, Konga, Hrvatske, Egipta, Mađarske, Indije, Irana, Irske, Italije, Kazahstana, Kenije, Liberije, Malezije, Maroka, Holandije, Novog Zelanda, Nigerije, Omana, Pakistana, Poljske, Portugalije, Saudijske Arabije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine.

Konferencija se završava 5. aprila.

Više informacija o konferenciji, dostupno je na linku: http://www.csakademija.me/conference/

Program video konferencije dostupan je na linku: http://www.csakademija.me/conference/download/MSA_Dubrovnik_Video_Conference.pdf

 

Povezane vijesti:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/56574-najprestizniji-naucni-skup-iz-sportskih-nauka-u-dubrovniku-od-2-do-5-aprila-2020-godine

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/oko-200-naucnika-o-brojnim-aktuelnim-pitanjima-iz-sportskih-i-medicinskih-nauka

https://volimpodgoricu.me/2020/04/02/pocela-csa-konferencija-oko-200-naucnika-o-brojnim-aktuelnim-pitanjima-iz-sportskih-i-medicinskih-nauka/ 

https://makanje.me/clanak/1498

https://mina.news/crnagora/bjelica-konferencija-sa-sest-plenarnih-predavaca-svjetskog-renomea/

https://m.cdm.me/sport/ostali-sportovi/oko-200-naucnika-o-brojnim-aktuelnim-pitanjima-iz-sportskih-i-medicinskih-nauka/

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/medunarodna-online-konferencija-csa-okupila-oko-200-naucnika-iz-46-zemalja

https://hercegovina.in/pocela-csa-konferencija-oko-200-naucnika-o-brojnim-aktualnim-pitanjima-iz-sportskih-i-medicinskih-nauka/

https://www.mladiniksica.me/danas-pocela-konferencija-crnogorske-sportske-akademije/

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Sport&clanak=739580&datum=2020-04-03

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.