Muzej sporta poziva kolekcionare da budu dio zajedničke sportske istorije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Priču o sportskoj prošlosti i ljubavi prema sportu danas najbolje priča Muzej sporta na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, koji poziva sve sportske kolekcionare da svojim rekvizitima prošire kolekciju i budu dio zajedničke sportske istorije.

Muzej je nastao iz spoja hobija sportskog kolekcionara, Blagoja Đukanovića, nekadašnjeg sportskog novinara, i vizije profesora ovog Fakulteta, prof. dr Duška Bjelice.

„Svoje dugogodišnje poznanstvo i prijateljstvo sa ovim uglednim sportskim radnikom i nadasve posvećenikom i Imageentuzijastom iskoristio sam i ponudio mu da svoju kolekciju postavi na naš fakultet i tako je učini dostupnu javnosti,“ kaže prof. dr Duško Bjelica i nastavlja: “On je to odmah prihvatio. Postavka je prerasla u jedinstveni začetak sportskog muzeja na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje“.

Profesor Bjelica se posebno zahvalio Blagoju Đukanoviću  na tome što je svoju decenijsku ljubav, koja ga je dosta i koštala, poklonio Fakultetu.

„To može samo čovjek kojem je duhovno važnije od materijalnog. I koji zna da će njegova vrijedna kolekcija tako živjeti i poslije nas“, kazao je Bjelica.

Muzej broji  oko 7.000 predmeta koji čuvaju tradiciju sporta, kluba ili države koju predstavljaju. Prikupljani su još od studentskih dana Blagoja Đukanovića, a Imagepotom i tokom putovanja, kao delegata Fudbalskog saveza Crne Gore i sportskog novinara, sa 35 godina dugom karijerom.

Od otvaranja Muzeja, 2012. godine, kolekciji su doprinijeli i sportisti koji su slali predmete Đukanoviću iz zemalja u kojima igraju, obično u znak zahvalnosti za napisanu reportažu. Među njima su i fudbaler Andrija Delibašić, rukometaš Alen Muratović, košarkašica Jelena Dubljević, košarkaš Bojan Dubljević, košarkašica Milica Jovanović, nekadašnji fudbaler i trener Miodrag Krivokapić, generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac, predstavnici sportskih saveza i drugi.  

Danas, Đukanović često objašnjava priču suvenira studentima sportskog novinarstva, i gostima Fakulteta tokom ključnih događaja na Fakultetu, kao što je 5. jun, Dan fakulteta, ili izbor sportiste godine, u organizaciji Udruženja sportskih novinara Crne Gore.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje prof. dr Stevo Popović, kao i profesor BjeImagelica,  primjećuju da se na svim  svjetskim univerzitetima posebna pažnja posvećuje istorijskom nasljeđu.

„Do sada sam posjetio nekoliko muzeja sporta širom Evrope, a najveći utisak su ostavili muzeji u Mančesteru i Nici. Siguran sam da posvećenošću i marljivim radom možemo i mi formirati muzej, te apelujem na sve sportske kolekcionare da se priključe našoj akciji i udruže svoje eksponate sa našima i time obezbijede da njihovo ime bude ucrtano na kamenu temeljcu prvog muzeja sporta u Crnoj Gori“, kazao je dekan Popović koji dodaje da mu čini posebnu čast što je bio dio tima koji je napravio prvi korak u formiranju muzeja sporta.   

Profesor ovog fakulteta Dragan Krivokapić kaže da je kolekcija gospodina Blagoja ĐukanoviImageća pravo bogatstvo za studente Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, jer osim svoje atraktivnosti predstavlja i nastavno sredstvo iz predmeta Istorija sporta i olimpizma.

„Ulazak u posebno adaptiranu prostoriju za čuvanje i izlaganje ovih dragocjenih eksponata, izaziva kod posjetilaca poseban doživljaj pripadanja vremenima koja su odavno prošla, ali i realnog uvida u istorijske specifičnosti koje su determinisale uslove da sport danas predstavlja možda najinteresantniju oblast za sve elektronske medije“, smatra Krivokapić.

Dragocjena i raznovrsna zbirka sportskih eksponata je  dostupna ne samo studentskoj populaciji, već i svim građanima Crne Gore koji imaju želju da se upoznaju sa tematikom razvoja sporta na evropskim prostorima.

 

Medijske objave:

https://www.mladiniksica.me/muzej-sporta-poziva-kolekcionare-da-budu-dio-zajednicke-sportske-istorije/

https://www.portalanalitika.me/clanak/muzej-sporta-poziva-kolekcionare-da-budu-dio-zajednicke-sportske-istorije-2

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/muzej-sporta-poziva-kolekcionare-da-budu-dio-zajednicke-sportske-istorije

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.