Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 06.07.2020

U Igalu testirane crnogorske ajkule, bivši viceprvaci svijeta i prvaci EvropeFoto

Kao što je i najavljeno i dogovoreno sa selektorom vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimirom Gojkovićem, profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su mjesec dana poslije incijalnog realizovali i kontrolno mjerenje seniorske vaterpolo reprezentacije Crne Gore.

Aktuelni osvajači bronzane medalje Evropskog prvenstva u Budimpešti pripremaju se na bazenu Instituta dr Simo Milošević u Igalu.

Riječ je o reprezentaciji koja je bivši šampion Evrope 2008. godine u Malagi, osvajač srebrne medalje 2012. godine u Ajndhovenu i srebrne medalje na prvenstvu Evrope u Beogradu 2016. godine, kao i drugog mjesta na svjetskom prvenstvu u Barseloni 2013. godine, dok je u Podgorici 2009. godine osvojila svjetsku ligu.

Mjerenja su realizovana sa najsavremenijom i najinovativnijom opremom za detekciju potkožnog masnog tkiva, mišićnog tkiva, hidriranosti organizma i metabolizma koji se odnosi na količinu proteina i minerala u tijelu kao i bazalni metabolizam i kompletnu segmentnu analizu tijela.

Prof. dr Duško Bjelica, koji je mjerenja realizovao sa saradnicima dr Jovanom Gardaševićem i dr Ivanom Vasiljevićem, kao i inženjerom IT Miodragom Zarubicom, zahvalio se stručnom štabu i selektoru vaterpolo reprezentacije Vladimiru Gojkoviću na ukazanom povjerenju i ukazao na razlike kontrolnog u odnosu na inicijalno mjerenje, a profesor Bjelica je takođe naglasio da je dijagnostika u sportu esencijalni faktor i primarni uslov za kreiranje ciklusa i kontrolu procesa u sportskom treningu.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore je testirana i krajem decembra prethodne godine, pred Evropsko prvenstvo u Budimpešti.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/u-igalu-testirane-crnogorske-ajkule

https://hercegovina.in/u-igalu-testirane-crnogorske-ajkule-bivsi-doprvaci-svijeta-i-prvaci-europe/

https://www.mladiniksica.me/testirane-crnogorske-ajkule-u-igalu/

http://reprezentacija.me/u-igalu-testirane-crnogorske-ajkule/

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Sport&clanak=751053&datum=2020-07-07

Dokumenti

Broj posjeta : 910