Sport Mont: Oktobarsko izdanje istražuje i kako internet motiviše individualni trening




Sport Mont: Oktobarsko izdanje istražuje i kako internet motiviše individualni trening

Oktobarsko izdanje internacionalnog naučnog časopisa Sport Mont donosi 20 novih naslova naučnh radova, među kojima su i radovi predstavljeni na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji, u organizaciji Crnogorske sportske akademije i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG.

Glavni urednik časopisa prof. dr Duško Bjelica kaže da su u ovom broju obrađene aktuelne savremene teme u oblasti sportskih nauka, koje ne zaobilaze diktat ere interneta niti pandemiju koja utiče na cijeli svijet.

„Kolege iz Koreje istražuju sve češću povezanost motivacije za individualni trening u sprezi sa emitovanjem sportskih sadržaja na internetu i društvenim mrežama. Naučnici iz Irana i Turske potpisuju rad o društvenoj prihvatljivosti studentskog biciklizma u urbanim sredinama za vrijeme pandemije na ovim područjima. Autori iz Rusije bavili su se modelima treninga za maratonce u izgradnji tempa i brzine izdržljivosti na osnovu tipova energetskog metabolizma“, navodi urednik Bjelica neke od obrađenih tema.

Pored profesora Bjelice, glavni urednik  časopisa Sport Mont  je i prof. dr Zoran Milošević, sa Univerziteta u Novom Sadu, dok je odgovorni urednik doc. dr Jovan Gardašević, sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG.

Urednik Gardašević kazao je da su kolege sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje pisale u ovom broju o uporednim rezultatima istraživanja zasnovanim na antropološkim mjerenjima elitnih košarkaških ženskih klubova, šampiona Crne Gore i Slovenije.

"Odrađena je i studija slučaja na primjeru Univerziteta Crne Gore, kada je riječ o  stavovima akademskog osoblja sa različitih nivoa njihove stručnosti u istraživačkim i nastavnim aktivnostima u sportskim naukama“, kazao je urednik Gardašević.

Istraživači su se fokusirali i na istraživanja  tema koja se tiču sportskih dostignuća i performansi sportista, u zavisnosti od različitih faktora.

Sport Mont je časopis koji tradicionalno, od svog osnivanja, 2003. godine, okuplja naučnike iz cijelog svijeta oko aktuelnih tema u oblasti sportskih nauka. Ima tri izdanja godišnje, u  u februaru, junu i oktobru. Indeksiran je u prepoznatljivim svjetskim i međunarodnim bazama kao što su: Scopus, DOAJ, SCImago, SPORTDiscus, Index Copernicus, ERIH PLUS, Open Academic Journals Index, Google Scholar, Crossref, ROAD, SHERPA/RoMEO, NLM Catalog.

 

Sva izdanja časopisa dostupna su na linku: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/50169-sva-izdanja-casopisa-sport-mont 

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/sport-mont-oktobarsko-izdanje-istrazuje-i-kako-internet-motivise-individualni-trening

https://www.rtnk.me/me/dru%C5%A1tvo/sport-mont:-oktobarsko-izdanje-istra%C5%BDuje-i-kako-internet-motivi%C5%A0e-individualni-trening/

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Sport&clanak=762695&datum=2020-10-07

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.