Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG aktivno u borbi protiv namještenih utakmica, dopinga i diskriminacije u sportu




Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG aktivno u borbi protiv namještenih utakmica, dopinga i diskriminacije u sportu

 

Image

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore će u naredne tri godine aktivno raditi na suzbijanju diskriminacije, netolerancije i neregularnosti u sportu, poput upotrebe doping sredstava, namještanja utakmica i ugrožavanja prava maloljetnih sportista. Ove aktivnosti će biti dio realizacije  međunarodnog projekta Sport bez stereotipa (Sport without Stereotypes - SWOST).

„Riječ je o projektu koji je odobren  u okviru programa Erasmus +Sport: Sport, Youth and EU Aid Volunteers, a finansira ga Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu pri Evropskoj komisji - EACEA (The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency)“, pojasnio je dekan Fakulteta prof. dr Stevo Popović.

Projekat će, dodaje on, pored podsticanja ravnopravnih mogućnosti za sve učesnike u sportu, pružiti podršku i inovativnim pristupima upravljanja sportom.

„U skladu sa strategijama Evropske unije radiće se na tome da se omogući svima zainteresovanima da se uključe u sport i tjelesne aktivnosti, sa jednakim mogućnostima, promovisaće se i volontiranje, zapošljavanje u sportu, obrazovanje sportskih kadrova“, navodi Popović.

Pored dekana, kao predstavnika UCG, na projektu će biti dr Bojan Mašanović, docent Fakulteta za sport fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, angažovan kao koordinator u ime Fakulteta.

„Jedan od ciljeva ovog projekta je i promovisanje evropskih tradicionalnih sportova i igara, podrška mobilnosti volontera, trenera, menadžera i osoblja neprofitnih sportskih organizacija, posebno mladih koji su uključeni u sportske aktivnosti“, kazao je Mašanović.

Koordinator ovog međunarodnog projekta na internacionalnom nivou je Centro Studi Cultura Sviluppo iz grada Pistoje u Italiji, a učesnici su i sportske i visokoškolske institucije, odnosno univerziteti iz Italije, Belgije, Finske, Francuske, Srbije, Turske i Letonije.

 

Mediji: 

https://www.portalanalitika.me/clanak/ucg-aktivno-u-borbi-protiv-namjestenih-utakmica-dopinga-i-diskriminacije-u-sportu 

https://mina.news/mina-sport/fakultet-aktivno-u-borbi-protiv-dopinga-i-diskriminacije-u-sportu/

https://www.onogost.me/drustvo/fakultet-za-sport-fizicko-vaspitanje-aktivno-u-borbi-protiv-namjestenih-utakmica-dopinga

https://www.antenam.net/drustvo/175695-fakultet-aktivno-u-borbi-protiv-dopinga-i-diskriminacije-u-sportu

https://hercegovina.in/fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-ucg-aktivno-u-borbi-protiv-namjestenih-utakmica-dopinga-i-diskriminacije-u-sportu/

https://www.rtnk.me/me/dru%C5%A1tvo/fsfv-aktivno-u-borbi-protiv-dopinga-i-diskrimicaje-u-sportu/

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Sport&clanak=765387&datum=2020-10-27

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.