Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje UCG o pojačanoj saradnji sa francuskim institucijama




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore prof. dr Stevo Popović sastao se danas u Nikšiću sa otpravnikom poslova Ambasade Francuske i direktorom Francuskog instituta Loranom Gonsalvesom (Laurent Gonçalves), povodom mogućnosti izgradnje mostova saradnje i realizacije zajedničkih projekata.  

Dekan Popović je na sastanku ukazao da Fakultet ima dugoročnu saradnju sa francuskim visokoškolskim institucijama i predstavio projekat koji je izabran za finasiranje na poziv Frankofonske univerzitetske agencije među skoro 2.000 projekata, kao prvi među osam projekata regiona Balkana.

„Umrežavanje  i saradnja je posebno važna u današnjim vremenima, upravo je i to svrha projekta koji nosi naziv „Ulaganje u studentske zajednice u borbi protiv COVID-19: Vrednovanje doprinosa tri univerziteta - Neposredni društveni uticaj (COVINVEST)“. Nastao je kao rezultat saradnje Univerziteta Crne Gore  i Univerziteta Azurne obale iz Nice, kroz aktivnosti Balkanskog Instituta za nauku i inovacije – BISI“, kazao je dekan Popović.

On je kazao da je za razvijanje veza sa ovom visokoškolskom institucijom Francuske pogotovo zaslužan prof. dr. Srđan Redžepagić, direktor Balkanskog Instituta za nauku i inovacije – BISI.

Dekan je ukazao na sve aktivnosti Fakulteta, kako na polju visokog obrazovanja, tako i na polju naučnog istraživanja koje se temelji na radu Centra za dijagnostiku u kojoj se prikuplja široka i bogata baza antropoloških podataka populacije u Crnoj Gori i regionu.  

Fakultet, naglasio je Popović, teži međunarodnom pozicioniranju i već je prepoznat kao organizator jedne od najprestižnijih naučnih konferencija u oblasti sportskih nauka, u saradnji sa Crnogorskom sportskom akademijom.

U časopisima koje Fakultet izdaje, radove objavljuju naučnici svijeta koji prepoznaju njihovu indeksiranost u svjetskim bazama. Među njima su Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, indeksiran u Web of Science i Scopus bazi, Sport Mont indeksiran u Scopus bazi i JASPE (Journal of Anthropology of Sport and Physical Education). Profesori Fakulteta, takođe, nerijetko učestvuju u globalnim istraživanjima i objavljuju radove u svjetskim časopisima.

Dekan Popović se na kraju sastanka zahvalio otpravniku poslova Ambasade Francuske i direktoru Francuskog Instituta na ukazanoj pažnji.

Na sastanku su bile i  Izabel Tomas Delić (Isabelle Thomas-Delic), tehnički ekspert u Crnoj Gori za poglavlja 23 i 24 i poslovni sekretar Fakulteta Tatjana Olivieri.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/na-fakultetu-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-o-pojacanoj-saradnji-sa-francuskim-institucijama

https://www.rtnk.me/me/crna-gora/ucg-o-pojaČanoj-saradnji-sa-francuskim-institucijama/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.