Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG istražuje trend gojaznosti kod djece i adolescenata




Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore istražuje trend gojaznosti kod djece i adolescenata u Crnoj Gori kroz antropometrijsko testiranje širom Crne Gore.

Za sada su prikupljeni podaci testiranih osnovaca i srednjoškolaca u Nikšiću, a u toku je testiranje djece iz Podgorice, u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici, od 10.00 do 17.00 sati, koje će trajati do nedjelje, 7. decembra 2020. godine.

Preliminarni podaci će biti blagovremeno objavljeni, kada svi planirani gradovi u Crnoj Gori budu obuhvaćeni i podaci budu obrađeni, sa statističkog i naučnoistraživačkog aspekta.

U globalnom istraživanju koje su 2017. godine objavili Svjetska zdravstvena organizacija i Imperijal Koledž iz Londona, navodi se da je broj djece i mladih uzrasta od pet do 19 godina koji imaju problem sa gojaznošću povećan  desetostruko u posljednje četiri decenije.

Ako se postojeći trend nastavi, do 2022. godine u svijetu će biti više gojazne djece i mladih nego neuhranjenih.

U ovoj globalnoj studiji, koja je objavljena u prestižnom naučnom časopisu Lancet, svoj naučni doprinos dali su i profesori ovog fakulteta prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović, koji je ujedno i dekan.

Tim putem istraživanja, sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, krenuli su i mr Dragan Baćović, mr Pavle Malović, mr Marija Bubanja i profesor fizičke kulture Erol Vrević, koji realizuju  testiranje u Podgorici realizuju.

Antropometrijsko testiranje treba da utvrdi nutritivni status odnosno nivo uhranjenosti i nivo fizičke aktivnosti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, odnosno, preciznije, uzorak će obuhvatiti podatke dobijene kod osnovaca I, IV, V i VI razreda, kao i srednjoškolaca I i II razreda.

Prednost ovog projekta je što roditelji djece mogu da dobiju ove podatke besplatno.

Za mjerenje se koristi inovativna i savremena Tanita vaga za procjenu tjelesne kompozicije, koja testiranima daje precizne podatke kao što su: tjelesna visina, tjelesna masa, procenat potkožnog masnog tkiva, procenat visceralnih masti koje obavijaju unutrašnje organe, odnos mišićne i koštane mase, količine tjelesne vode, a i broj kalorija koliko iznosi bazalni metabolizam za pojedinca.

Mjerenje se sprovodi uz poštovanje svih mjera protiv širenja virusa COVID-19.

Povezane vijesti:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/96430-fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-ucg-tokom-prethodnog-perioda-sprovodio-je-besplatno-antropometrijsko-mjerenje-djece-osnovnoskolskog-i-srednjeskolskog-uzrasta-u-niksicu

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/95744-fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-univerziteta-crne-gore-organizuje-u-podgorici-besplatna-antropometrijska-testiranja-ucenika-osnovnih-skola-1-4-5-i-6-razred-i-srednjih-skola-1-i-2-razred-od-1-12-do-7-12-2020-godine

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/8983-za-cetiri-decenije-udesetostrucen-broj-gojazne-djece-i-mladih

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-istrazuje-trend-gojaznosti-kod djece i adolescenata

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/301733/fakultet-za-sport-istrazuje-trend-gojaznosti.html

https://www.aktuelno.me/crna-gora/fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-istrazuje-trend-gojaznosti-kod-djece-i-adolescenata/

https://www.rtnk.me/me/dru%C5%A1tvo/fakultet-za-sport-i-fizi%C4%8Cko-vaspitanje-istra%C5%BDuje-trend-gojaznosti-kod-djece-i-adolescenata/

https://makanje.me/clanak/4294?fbclid=IwAR1i8caoQJh5FC_mG1ZoaIYAqT2mBfwVjJX2fisv3sCxlMPaexUPfAokV78

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Sport&clanak=770253&datum=2020-12-03

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.