H2020 RISE projekat: Na prvoj „pametnoj“ zgradi instaliran seizmički senzor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istraživači Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore uspješno su instalirali jedan od šest predviđenih MEMS senzora na višespratnici u Budvi, u okviru projekta „Pametne zgrade za seizmički otpornu Crnu Goru“  koji se bavi smanjenjem rizika od zemljotresa u realnom vremenu za područje Evrope.

MEMS senzore razvili su partneri ovog projekta, pod akronimom RISE (Real-time earthquake rIsk reduction for a reSilient Europe).  U samoj realizaciji učestvovali su rukovodilac projekta dr Nina Serdar, istraživač  doc. dr Jelena Pejović i viši laborant Dragan Ćalić.

Instrumentalizovana “pametna” zgrada u Crnoj Gori, prva takve vrste, opremljena inovativnim senzorima razvijenim u okviru H2020 RISE projekta,  ujedno će biti dio šireg evropskog informacionog sistema za brzu procjenu gubitaka usljed dejstva zemljotresa.

Kroz ovaj projekat, po prvi put u Crnoj Gori primijeniće se logika pametnih gradova u oblasti pripremljenosti na dejstvo zemljotresa.

Primijenjena tehnologija u MEMS  senzorima pogodna je za detektovanje zemljotresa, ali i za  nadzor stanja konstrukcije nakon zemljotresa u okviru radnji iz opsega preventivnih mjera i mjera ranog odgovora od seizmičke opasnosti.U narednim nedeljama očekuje se potpuno opremanje zgrade senzorima. Senzori su u konstantnom procesu razvoja sa ciljem progušćenja mreže seizmičkih senzora  i njihovog masovnog postavljanja uz prihvatljivo niske cijene koštanja.

H2020 RISE projekat višestruko je značajan za obim i kvaliteta naučnoistraživačkog rada, kao i vidljivosti Fakulteta u međunarodnoj mreži istraživača, prije svega zbog saradnje sa konzorcijumom H2020 RISE projekta, koji čine 24 eminentne naučnoistraživačke institucije iz Evrope i svijeta.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.