Doc. dr Slobodan Živaljević: Nagrada podstrek talentovanim mladim istraživačima za dalji rad




Doc. dr Slobodan Živaljević: Nagrada podstrek talentovanim mladim istraživačima za dalji rad

"Smatram da je Univerzitet Crne Gore uvođenjem prakse dodjele nagrada i priznanja, dao podstrek i ohrabrenje mnogim talentovanim mladim istraživačima za nastavak njihovog rada", kazao je doc. dr Slobodan Živaljević koji je na prijedlog Građevinskog fakulteta primio Priznanje UCG za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog i stručnog rada na Građevinskom fakultetu.

"Podstaknuta je zdrava konkurencija na univerzitetskim jedinicama, a time stvorena i odgovarajuća naučnoistraživačka atmosfera, što dalje dovodi do sve boljeg pozicioniranja Univerziteta Crne Gore na međunarodnoj akademskoj sceni", dodao je on.

Naučni radovi koje je objavio u prethodnoj godini, objašnjava on, motivisani su realnim problemima iz oblasti građevinske geotehnike, pa osim akademskog, imaju i određen praktičan značaj. 

"U tom smislu naglasio bih značaj sinergije akademske zajednice i privrede. Povezanost nauke i privrede ne samo da je nezamjenjiv pokretač za naučnoistraživački rad, već kao rezultat daje inovacije i omogućuje transfer znanja između različitih subjekata i organizacija", rekao je Živaljević.

Dobitnik priznanja saopštio da je tokom 2021. godine na Građevinskom fakultetu uspješno završen nacionalni naučnoistraživački projekat u vezi uticaja odrona na putnu infrastrukturu.

"Imao sam zadovoljstvo i privilegiju da kao rukovodilac ovog projekta radim sa interdisciplinarnim timom talentovanih istraživača čiji je zajednički rad dao rezultate koji mogu biti i od praktičnog značaja za bezbjednost drumskog saobraćaja", kaže on.

On navodi da Priznanje čini značajnu potvrdu i ohrabrenje za dalji rad. "U vezi sa svim gore navedenim istakao bih značaj eksperimentalne metode, ali bih dodao da je ona u mom radu predstavljala i najveći izazov, ne samo u pogledu obezbjeđenja logistike već i potrebnog strpljenja i napora da bi se došlo do objektivnih rezultata".

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.