Na Građevinskom fakultetu realizovan jedan od 24 Erasmus+ projekta izgradnje kapaciteta Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Univerzitetu Crne Gore implementiraju se 24 Erasmus + projekta izgradnje kapaciteta, među kojima i projekat Građevinskog fakulteta UCG, čija je uspješna realizacija obilježena završnom konferencijom na ovom fakultetu. Riječ je o projektu “Jačanje master kurikuluma u upravljanju vodenim resursima – SWARM („Strengthening of master curricula in water resources management – SWARM“).

Rezultati ovog projekta Građevinskom fakultetu su omogućile pripremu programa master studija za oblast hidrotehnike, adaptaciju laboratorije za potrebe nastave na ovom smjeru, edukaciju stručnjaka za upravlјanje vodnim resursima na osnovu iskustava univerziteta Evropske unije i saradnju sa privredom kroz kurseve za cjeloživotno obrazovanje.   

Prorektorica za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković kazala je da su rezultati ovog projekta u skladu sa Strategijom internacionalizacije Univerziteta Crne Gore 2020-2025.

„Uspješna realizacija projekta SWARM je u potpunosti u skladu sa naporima Univerziteta Crne Gore na polju internacionalizacije i modernizacije nastave, poboljšanja ljudskih i tehničkih kapaciteta, i u krajnjem, želje da budemo servis društvu kroz program cjeloživotnog učenja i pružanja mogućnosti usavršavanja. Ekspertiza i podrška naših internacionalnih partnera je bila od krucijalnog značaja, pa im se ovom prilikom zahvaljujemo na podjeli njihovog iskustva i znanja“, kazala je prorektorka Peković.

Konzorcijum ovog projekta, koji se realizovao od 2018. godine, čini ukupno 16 univerziteta sa prostora Zapadnog Balkana i Evropske unije, kao i institucije - Vode Vojvodine i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Rukovodilac ovog projekta i profesor Građevinskog fakulteta UCG prof. dr Goran Sekulić objasnio je da je osnovna misija ovog projekta edukacija stručnjaka za upravlјanje vodnim resursima na Zapadnom Balkanu, u skladu sa nacionalnim i politikama Evropske unije.

„Na osnovu ankete koja je obuhvatila 1.136 ispitanika  - zaposlenih u sektoru voda u zemljama Zapadnog Balkana izabrane su specifične oblasti u upravljanju vodnim resursima, za koje su pripremljeni programi obuke, imajući u vidu specifičnost svake partnerske zemlje sa Zapadnog Balkana. Izabrani nastavnici visokoškolskih ustanova Zapadnog Balkana pripremili su programe treninga koji će biti primjenjivi na nacionalnom nivou.Oni su realizovali trodnevnu obuku uz učešće zainteresovanih stručnjaka iz sektora voda, predstavnika vladinih tijela i drugih zainteresovanih strana, gdje je učestvovalo 30 učesnika po obuci. Za sprovođenje obuke pripremljen je poseban priručnik, namenjen kao podrška ovom programu”, kazao je Sekulić.

Erasmus+ projekti su odigrali važnu ulogu u razvoju novih nastavnih planova i programa ili poboljšanju postojećih, te reformi institucionalnog upravljanja i njegovanju veza između visokoškolskih i relevantnih društvenih institucija.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.