Istraživači Građevinskog fakulteta UCG učesnici hrvatske konferencije za zemljotresno inženjerstvo




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istraživači Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore učestvovali su i prezentovali svoje radove na drugoj hrvatskoj konferenciji posvećenoj zemljotresnom inženjerstvu  - 2nd Croatian Conference on Earthquake Engineering 2CroCEE, koja je održana od 22. do 24. marta, u Zagrebu. Konferencija je okupila oko 500 učesnika iz 26 država, a nastala je kao odgovor na potrebu obnove nakon zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku 2020. godine.

Na konferenciji su učestvovali istraživači sa Građevinskog fakulteta UCG prof. dr Marina Rakočević, prof. dr Srđan Janković, doc. dr Jelena Pejović, doc. dr Nina Serdar, doktorand Ivan Mrdak i mr Nikola Popović.

Prva konferencija ovog tipa održana je 2021. godine. Predviđeno je da se konferencija održava svake druge godine.

Doktorand Građevinskog fakulteta mr Ivan Mrdak, stipendista Ministarstva nauke, zajedno sa svojom mentorkom prof. dr Marinom Rakočević, prezentovao je rad Nonlinear Seismic Assessment of Coupled Walls Designed in Accordance with Eurocode 8”, u okviru sesije posvećene seizmičkoj analizi konstrukcija. Mr Nikola Popović je prezentovao rad pod nazivom Seismic Performance Evaluation of Existing RC High-Rise Building in Montenegrou okviru sesije posvećene seizmičkoj analizi konstrukcija, kojim je izložio dio svojih istraživanja sprovedenih u master tezi, pod mentorstvom doc. dr Jelene Pejović.            

Program konferencije je bio podijeljen u 10 tematskih sekcija iz oblasti zemljotresnog inženjerstva i inženjerske seizmologije i uključivao je predavanja svjetskih i domaćih istraživača kojim su obuhvaćene različite teme kao što su procjene ponašanja istorijskih zidanih zgrada pri dejstvu zemljotresa, obnova zagrebačke katedrale, obnova zgrada nakon zemljotresa u drugim državama, iskustva centara izvrsnosti u području zemljotresnog inženjerstva i mnoge druge. Tokom konferencije, istraživači su posjetili zemljotresom oštećene objekte kao i gradilišta objekata koji se obnavljaju u Zagrebu gdje su mogli da naprave uvid u tipove oštećenja koja su se desila na postojećim objektima nakon zemljotresa iz 2020. godine kao i načine njihove rekonstrukcije i seizmičkog ojačanja.

Na održanoj konferenciji posebno značajna je bila razmjena naučnih i operativnih iskustava u preventivnoj seizmičkoj izgradnji objekata kao i obnovi nakon zemljotresa.

            

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.