Profesor GF UCG Srđan Janković održao predavanje na GF u Beogradu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesor Građevinskog fakulteta Srđan Janković je na poziv Srpskog udruženja za zemljotresno inženjerstvo (SUZI) održao predavanje pod nazivom “Seizmički proračun armiranobetonskih ramovskih konstrukcija” na Građevinskom fakultetu u Beogradu u utorak, 28. marta 2023. godine.

Predavanju je prisustvovalo preko 30 učesnika iz reda građevinskih inženjera redovnih članova SUZI-ja, studenata, saradnika i profesora Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Predmet predavanja bili su armiranobetonski ramovski sistemi i dvojni sistemi s dominantnim ramovima opterećeni na seizmička dejstva. U okviru predavanja profesor Janković se, nakon što su prikazane generalne karakteristike i osnovni principi projektovanja ramovskih konstrukcija, posebno osvrnuo na projektovanje i proračun svih elemenata rama (grede, stuba i čvora), koji učestvuju u prihvatanju i prenosu seizmičkih sila. Pri ovome akcenat je dat na objašnjenju seizmičkog ponašanja ovih elemenata koje je u velikoj mjeri specifično zbog intenziteta koji može daleko prevazići sva druga opterećenja i ponašanja elemenata konstrukcije van elastične oblasti kao i njihovog cikličnog i alternativnog karaktera.

U prilogu je dat link video snimka održanog predavanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.