1Future projekat: studijska posjeta Ebersvalde, Njemačka




1Future projekat: studijska posjeta Ebersvalde, Njemačka

Na Univerzitetu za održivi razvoj u Ebersvalde-u, Njemačka, u periodu od 10. do 13. oktobra 2023. godine, obavljena je studijska posjeta i sastanak menadžment tima ERASMUS+ projekta Udruženi za održivost – gradeći klimatski otporne zajednice na Zapadnom Balkanu i u Evropskoj uniji („jOiNEd For sUsTainability - bUilding climate REsilient communities in WB and EU, 1FUTURE)“.
Tokom prva dva dana, učesnici su se upoznali sa studijskim programima i aktivnostima koje Univerzitet za održivi razvoj realizuje u sklopu nastavnih i istraživačkih aktivnosti u oblasti klimatskih promjena i održivog razvoja. Posebno su bile interesantne prakse Univerziteta čiji je cilj podsticanje istraživanja i dijeljenje znanja u ovoj oblasti.

Nakon toga, partneri na projektu su prezentovali do sada postignute rezultate: nacrt izvještaja o praksama univerziteta u Evropi i univerziteta na zapadnom Balkanu u oblasti održivog razvoja; nacrt plana za  klimatske promjene i održivost koji treba da bude pripremljen i usvojen od strane univerziteta zapadnog Balkana; koncept časopisa za održivi razvoj koji će biti pokrenut, kao i koncept platforme 1FUTURE koja će biti posvećena stručnjacima i drugim zainteresovanim za oblast održivog razvoja i klimatskih promjena. Analiziran je plan za naredni period i definisani zadaci do sljedećeg sastanka u decembru, u Novom Sadu.

Predstavnici Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore bili su  prof. dr Snežana Rutešić, doc. dr Željka Beljkaš i Vesna Labudović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.