Na Građevinskom fakultetu 110 mjesta za upis




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore za novu studijsku 2024/25. godinu predviđeno je 110 mjesta za upis. Fakultet je posvećen visokoškolskom obrazovanju kadrova, naučnoistraživačkom radu u oblasti građevinarstva, te rješavanju problema u projektovanju, građenju i eksploataciji građevinskih objekata kao što su zgrade, industrijski objekti, putevi, željezničke pruge, mostovi, tuneli, brane, nasipi, vodovodi i kanalizacije.

Fakultet obrazuje stručnjake koji, osim tehničkog znanja, posjeduju i razumijevanje pravne regulative, ekonomskih disciplina i poslovne psihologije, čime ih priprema za savremeno tržište. Tokom studija, studentima je omogućeno da se usavršavaju kroz studijske boravke u inostranstvu, zahvaljujući aktivnim programima međunarodne saradnje.

Praktična nastava je ključan aspekt obrazovanja na Građevinskom fakultetu. Studenti učestvuju u izradi grafičkih radova, stručnih elaborata, terenskom radu, laboratorijskim vježbama, stručnim ekskurzijama i posjetama aktuelnim gradilištima. Dobro opremljena laboratorija omogućava studentima da prate i realizuju različita ispitivanja građevinskih materijala i konstrukcija.

Za upis na Građevinski fakultet se ne polaže prijemni ispit. Rang lista prijavljenih kandidata formira se na osnovu uspjeha i rezultata postignutih u srednjoj školi.

Svršeni studenti Građevinskog fakulteta učestvuju u realizaciji građevinskih projekata širom Crne Gore, regiona i šire. Mnogi se odlučuju za nauku i istraživanje, zapošljavajući se na univerzitetima i u istraživačkim centrima.

Građevinski fakultet osnovan je 2. jula 1980. godine odlukom Radničkog savjeta, kao odgovor na potrebe Crne Gore za visokoškolskim građevinskim kadrovima, naročito nakon razornog zemljotresa 1979. godine. Osnivanjem Fakulteta u Titogradu, upotpunjena je mreža tehničkih fakulteta Univerziteta , koji se tada zvao„Veljko Vlahović“. Ove godine, kada Univerzitet Crne Gore slavi 50 godina rada pod sloganom FuturUM, Građevinski fakultet igra ključnu ulogu u unapređenju ugleda Univerziteta Crne Gore na međunarodnoj sceni, doprinoseći inovativnim istraživanjima i obrazovanjem visokokvalifikovanih stručnjaka koji se prepoznaju u zemlji i Evropi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.