Studenti novinarstva na obuci “Medijskom i informacijskom pismenošću protiv izazova u digitalnom svijetu”




Studenti novinarstva na obuci “Medijskom i informacijskom pismenošću protiv izazova u digitalnom svijetu”

Fakultet političkih nauka je u saradnji sa Agencijom za elektronske medije organizovao trodnevni vebinar pod nazivom “Medijskom i informacijskom pismenošću protiv izazova u digitalnom svijetu” za više od 20 studenata novinarstva.

Prvog dana radionice bilo je riječi o brzini širenja dezinformacija, različitim tipovima manipulacije, kao i o značaju fact checker-a u eri dezinfodemije.

Medijska ekspertkinja Tatjana Ljubić objasnila je na primjerima iz prakse razlike i sličnosti između propagande, lažnih vijesti, dezinformacije, klikbejta, manipulisanja činjenica... Studentima je ukazala na značaj emocija za širenje lažnih vijesti i navela da dezinfodemija nije nova pojava, ali da je brzina dijeljenja takvih objava veća nego ikada prije.

U toku drugog dana vebinara biće riječi o internet alatima za prepoznavanje autentičnosti fotografija, dok je treći dan posvećen predavanju na temu “govor mržnje u onlajn medijima i na društvenim mrežama”.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta “Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih”, a dio su Zajedničkog regionalnog programa @dijalogzabuducnost, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP.

#DijalogZaBuducnost

#DialogueforFuture

#FPNUNSA

#FPNUNBG

#FPNUNCG



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.