Treći dan obuke u okviru DFF projekta posvećen govoru mržnje u onlajn medijima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

“Govor mržnje se na Balkanu mnogo odomaćio, kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi, u kojoj mu ne smije biti mjesta”, ocijenila je profesorica Dubravka Valić Nedeljković na radionici pod nazivom “Govor mržnje u onlajn medijima i na društvenim mrežama”, koju je održala za studente novinarstva u okviru projekta “Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih”.

Profesorica Valić je budućim novinarima objasnila da govor mržnje u medijima nije nova pojava, već je godinama prisutan u javnom diskursu regionalnih zemalja, a dominatno je zastupljen poslednjih 30-ak godina. Ona navodi da su 90-ih godina mediji kroz izvještaje reportera koristili govor mržnje, kao i da je leksika izvještaja bila potpuno van granica etičnog.

Valić Nedeljković je ukazala na važnost izbjegavanja prenošenja govora mržnje, te savjetovala studente da ne dijele i ne citiraju tekstove koji u sebi imaju takve sadržaje. Profesorica je upozorila na opasnost doživljaja društvenih mreža kao prostora u kojem je sve dozvoljeno. Ona tvrdi da su govoru mržnje posebno podložni pripadnici vulnerabilnih grupa i da ih mediji nekada dodatno marginalizuju. “Nipodaštavamo jezik kojim govorimo u ličnoj, javnoj komunikaciji, književnosti, umjetnosti, na društvenim mrežama...”, zaključila je profesorica Valić Nedeljković. Diskusijom koja je uslijedila završen je trodnevni vebinar na kojem je učestvovalo preko 20 studenata novinarstva.

Aktivnosti su rezultat saradnje Fakulteta političkih nauka i Agencije za elektronske medije, a realizuju se u okviru Zajedničkog regionalnog programa @dijalogzabuducnost, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF I UNDP.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.