Profesor Nenad Vujadinović: Prioritet medijska pismenost u školama i medijsko opismenjavanje roditelja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Digilife generacija ne razumije svijet koji je postojao prije digitalnog, naveo je profesor kreativnih industrija i komunikacija Nenad Vujadinović, koji je svoje preporuke i savjete o zaštiti djece od društvenih mreža i medijskih sadržaja podijelio u Surfuj sigurno roditeljskom kutku.

Surfuj sigurno Roditeljski kutak dio je projekta “Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih”, koji realizuju udruženje Roditelji, Fakultet političkih nauka i Agencija za elektronske medije.

Profesor Vujadinović objašnjava da je medijska pismenost danas potrebnija više nego ikada prije i posebno se osvrće na prezasićenost informacijama digitalnog prostora. On je kazao da je lični primjer roditelja i zajedničko konzumiranje medijskih sadržaja od ključne važnosti za svako dijete, te da su zabrane medijskih sadržaja često kontraproduktivne. Takođe ukazuje na opasnost filter mjehura, algoritama društvenih mreža i “zečijih rupa” u koje upadamo kada smo uvjereni da smo mi ti koji kontrolišu medijski sadržaj koji nam se nudi. U vremenu kada svi proizvodimo velike količine informacija i u mogućnosti smo da ih plasiramo širem krugu ljudi neophodno je da se medijski opismenimo, objasnio je profesor i istakao  značaj medijske pismenosti u školskim obrazovnim programima, kao i važnost medijskog opismenjavanja roditelja koji će dalje svoja znanja prenositi djeci.

Surfuj sigurno Roditeljski kutak je dio projekta koji se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa @dijalogzabuducnost, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.